6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:21
No menu items!

Procurorii cer 25 de ani de închisoare pentru torționarul Alexandru Vișinescu

spot_img

Procurorii au cerut o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru fostul torţionar Alexandru Vişinescu, maximul prevăzut de vechiul Cod penal pentru tratamente neomenoase

Visinescu_SZ

Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, este judecat de magistrații Curții de Apel București. Procurorul de ședință a cerut, la ultimul termen al procesului, pedeapsa maximă prevăzută pentru tratamente neomenoase, 25 de ani de închisoare.

În noul Cod penal, acestei infracţiuni îi corespunde cea de crime împotriva umanităţii, ce are prevăzută pedeapsa de închisoare pe viaţă, dar Alexandru Vișinescu are peste 65 de ani, așa că nu se poate cere o astfel de pedeapsă.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au arătat că Vişinescu se face vinovat de infracţiunea de care este acuzat şi că faptele sale au fost probate prin mărturii, documente de arhivă şi alte documente adunate pe parcursul întregului proces.

Anchetatorii consideră că în cazul fostului torţionar se impune o pedeapsă atât de mare pentru că acesta avea posibilitatea să evite derularea unui regim de exterminare în Penitenciarul Râmnicu Sărat, dar nu a făcut-o, el având puterea să decidă asupra sorţilor celor care au murit în închisoarea comunistă.

Totodată, anchetatorii au solicitat instanţei degradarea militară a lui Vişinescu, care este locotenent colonel în rezervă, pensia lui fiind de 3.200 de lei pe lună.

Procesul torționarului a început în septembrie 2014, când procurorii l-au trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. Anchetatorii au stabilit, pe baza unor documente și sesizări a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, că în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”. Din documentele studiate de anchetatori au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.