Procurorul DNA Florentina Mirica este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară a Consiliului Superior Magistraturii (CSM) pentru diseminarea fără drept de informații clasificate “secrete de stat”. Plângerea împotriva anchetatorului a fost făcută la Inspecția Judiciară de fostul ministru de interne Petre Tobă și de fostul șef al DIPI, Rareș Văduva, relatează site-ul “Lumea justiției” (luju.ro).
Potrivit luju.ro, în rechizitoriul DNA din 10 mai 2016 – semnat de procurorii Florentina Mirică și de șeful ei de secție Gheorghe Popovici – prin care au fost trimiși în judecată fostul ministru de interne Gabriel Oprea și alți cinci șefi ai Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) au fost inserate date clasificate secret de stat.
În plângerea semnată de fostul ministru de interne și de fostul șef al DIPI se arată că, deși informațiile au fost declasificate pentru anchetatorii DNA doar în ideea de a i se prezenta procurorului de caz ce conțineau respectivele documente, inserarea datelor clasificate secret de stat într-un document public-rechizitoriul, difuzat apoi către presă, frizează legea informațiilor clasificate.
“Lumea justiției” mai arată că Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară preliminară a procuroarei Florentina Mirică, aceasta urmând să fie chemată pentru a răspunde întrebărilor inspectorilor.
Conform Legii 415/2012, CSAT emite acte administrative cu caracter de secret de stat pentru gestionarea fondurilor operative alocate DIPI. Toate actele operative întocmite de DIPI urmează regimul acestei legi. În cadrul anchetei, procurorii DNA au cerut și obținut datele solicitate, însă folosirea acestor informații, prin inserarea lor într-un document public – rechizitoriul, în condițiile în care potrivit legii asemenea documente sunt clasificate secret de stat, a generat plângerea la Inspectia Judiciară împotriva procuroarei Florentina Mirică.
Potrivit jurnaliștilor de la luju.ro, în plangerea către Inspecția Judiciară se arată că declasificarea a fost făcută doar pentru procurori, nu și pentru opinia publică, care a ajuns să afle informații secrete de stat din rechizitoriul întocmit de procurori și trimis la instanța de judecată.
R.D.