6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:56
No menu items!

Procesul lui Traian Berbeceanu de la Înalta Curte a început cu stângul. UPDATE

spot_img

Traian Berbeceanu 1_SZ

  • UPDATE

Interogatoriul la care a fost supus comisarul șef Traian Berbeceanu de magistrații Curții Supreme – care judecă, miercuri, recursul acestuia la decizia de arestare preventivă luată de Curtea de Apel Alba-Iulia – s-a încheiat după trei ore.

  • UPDATE

Comisarul șef Traian Berbeceanu răspunde interogatoriului magistraților Curții Supreme care judecă recursul său la decizia de arestare preventivă a Curții de Apel Alba Iulia.

Berbeceanu a explicat că întâlnirile cu informatorii aveau loc în zone ascunse, puțin circulate, pe perioade scurte. „Nu știu dacă informațiile obținute sunt secret de stat sau de serviciu”, a declarat Berbeceanu.

„Pe Rusu Gheorghe (Romică) și pe Anca i-am cunoscut când am făcut un schimb de mașini. Când am semnat la mână, am aflat că mașina era în leasing și mai avea două rate. Finul meu e mecanic, se pricepe la mașini și am verificat pe Autovit și am stabilit că mașina pe care o luam valorează cam 10.000 de euro. Am plătit 8.000 de euro din sumă, alte persoane mi-au zis că mașina fusese tamponată anterior (procurorii îl acuză pe Berbeceanu că a cumpărat autoturismul la un preț subevaluat și că, prin intermediul lui Rusu, l-ar fi anunțat pe Cupețiu despre percheziția care urma să aibă loc la domiciliul acestuia din urmă – n.r.)”, a explicat Traian Berbeceanu.

„La acea percheziție, din octombrie 2012, a fost prima dată când l-am văzut pe Cupețiu, nu știam cine e, ce face. Niciodată nu am trădat vreo acțiune a poliției”, a adăugat Berbeceanu.

 Judecător: Cum vă explicați că doi dintre cei perchezitionați au trecut testul poligraf declarând că ați anunțat perchezițiile (derulate la Udrea Călin, Ionei Dorin, Cupețiu Eugen Dorin, Balin Dan) la Teliuc, în Hunedoara?

 Traian Berbeceanu: Nu am nicio explicație. E important, la testul poligraf, cum s-au formulat întrebările. Nu e nimic adevărat, nu cunosc niciuna din aceste persoane.

 Judecător: Procurorii vă incriminează cu convorbiri telefonice. De exemplu, din 9 mai 2012, cu o zi înainte de percheziție – Cupețiu apelat de Rusu. Chiar și în dimineața percheziției, procurorii zic că l-ați anunțat pe Romică (Rusu) și că acesta l-a anunțat pe Cupețiu etc.

 Traian Berbeceanu: Vă dau cuvântul de onoare că nu e nimic adevărat, nici nu știam că se cunosc între ei.

 Judecător: Vi se reproșează convorbirea cu Moș Ovidiu (viceprimar Deva). Și Cupețiu…

 Traian Berbeceanu: Moș e prietenul meu de 40 de ani, nu știam că se cunoaște cu Cupețiu.

Judecător: Procurorii susțin că imediat ce v-au spus de percheziție, ați mers la SC Comsit SRL, pe strada Apuseni, în Deva, să anuntați de percheziție.

Traian Berbeceanu: Nu-mi amintesc exact când am vorbit.

Judecător: Filatorii v-au legat de locul filajului…

Traian Berbeceanu: Eu acționez pe raza a trei județe, nu știu de ce mă aflam atunci acolo, probabil eram cu vreo problemă de serviciu.

Judecător: Polițistul Muntean Ioan spune că l-ați supus unor presiuni pentru a vă dezvălui locațiile de percheziții.

Traian Berbeceanu: Păi, trebuia să știu unde sunt perchezițiile, dacă erau mai departe, eram presat de IGPR pentru a ști cât carburant alocă. (La dosar, există declarația lui Munteanu Alin care susține că,  deoarece nu a aflat toate informațiile despre localitățile unde urmau să aibă loc percheziții, acesta a zis că vrea să amâne perchezițiile. Berbeceanu ar fi știut doar că trebuie făcute opt descinderi, dar nu i s-a spus unde anume ar urma să aibă loc. Traian Berbeceanu neagă – n.r.)

Judecătorul citește din dosarul de filaj: „Berbeceanu a venit în parcarea Practiker, apoi a ajuns Cupețiu în parcarea Metro. Cele două parcări sunt alăturate. Berbeceanu a stat în mașină 20 de minute, apoi a plecat înspre aceeași direcție ca și Cupețiu…”

Traian Berbeceanu: Merg des la Practiker și Metro. Probabil, am cumpărat ceva. Acolo e și Real…

Judecător: Filatorii nu v-au văzut la cumpărături, v-ați întâlnit cu Cupețiu?

Traian Berbeceanu: Nu-l știam.

Judecător: Rusu Anca v-a sunat dimineața să vă spună că e percheziție, că polițiștii se poartă frumos. I-ați spus că nu știți despre ce e vorba, dar să stea liniștită.

Traian Berbeceanu: Eram în zona Brad. M-a sunat Mureșan și mi-a cerut trei ehipe pentru Hunedoara. Ulterior, m-a sunat Rusu Anca, că sunt cei de la BCCO la ea. Mi-a zis că e și Muntean acolo. Nu pot să explic de ce m-a sunat.

Judecător: În aceeași zi (15 noiembrie 2013), seara, Urs Vasile vă sună, vă cere să vă vedeți în restaurantul Dunarea, îl întrebați cu cine se vede, el spune că persoana respectivă pleacă. După 7 minute, vă sună Rusu Gheorghe și nu răspundeți. Peste 2 min, îl sunați și nu răspunde. Vă suna el iar și vă cere să vă vedeți, îi spuneți că, după audieri (la DIICOT). Iar vă suna Urs și-i spuneți că nu, că-s prea multe mașini. Totuși, ați mers acolo, la fel și Urs. Ați stat puțin în restaurant, apoi ați plecat. Apoi, Urs Vasile l-a sunat pe Rusu Gheorghe ca să se vadă. Apoi, Rusu îl sună pe Urs ca a ajuns la el. Apoi, v-a sunat Urs ca să veniți la el. Ați mers la urs în timp ce era și Rusu acolo. Ați stat vreo 45 de minunte. Mașina ați parcat-o lângă sediul politiei, nu lângă bloc.

Traian Berbeceau: Nu mai știu când ne-am văzut, dar știu de întâlnirea de la restaurantul Dunărea. Urs (zis „Piciul”) e finul meu.

  • UPDATE

Comisarul șef Traian Berbeceanu a declarat, miercuri, în fața magistraților Curții Supreme  – care judecă recursul său la decizia de arestare preventivă luată de Curtea de Apel Alba Iulia – că a apelat la surse din „mediul infracțional” pentru obținerea de informații care au fost exploatate apoi în instrumentarea unor dosare, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). El a negat acuzațiile potrivit cărora s-ar fi întâlnit cu persoane vizate de anchete ale unor colegi ai săi.

„Sursele sunt persoane din mediul infracțional. Dau de obicei cele mai bune informații. Așa se ajunge la cele mai mari dosare ale DIICOT. Eu înregistram informatorii cu reportofonul din dotarea personală. Nu făceam raport, pentru că nu trebuie. Eu m-am întâlnit cu infractorii pentru obținerea de informații. M-am întâlnit cu Constantin Litera, recunosc, dar când nu era vizat de vreo anchetă. Cu Cupetiu nu m-am întâlnit decât când am descins la el. (…) Informațiile obținute… le dădeam colegilor pentru a le exploata. Nu este adevărat că mă întâlneam cu persoane vizate de anchetele unor colegi”, a declarat Traian Berbeceanu în fața instanței.

La rândul lui, Titus Gabriel Biriescu, arestat în dosar alături de Traian Berbeceanu a declarat că procurorii DIICOT au făcut presiuni asupra lui pentru a-l denigra pe comisarul șef Berbeceanu. „La DIICOT s-au făcut presiuni să-l denigrez pe Berbeceanu, pentru ca acest dosar să se închidă (dosarul în care Titus Biriescu e acuzat de infracțiuni economice – n.r.). Îl cunosc pe Traian Berbeceanu  de 15 ani. Berbeceanu a organizat botezul fiului său în restaurantul din Simeria. (…)Începand din iulie 2013, procurorul șef DIICOT Mureșan Ioan și comisarul Munteanu Alin de la BCCOA Alba au făcut presiuni, în sediul Parchetului, să dau declarații denigratoare la adresa lui Traian Berbeceanu”, a susținut Biriescu.

Un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție judecă miercuri recursul formulat de comisarul șef Traian Berbeceanu, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog Alba, împotriva deciziei Curții de Apel Alba Iulia, care a decis arestarea sa.

La începutul ședinței de judecată, președintele completului a anunțat că instanța a primit, miercuri dimineață, de la Direcția Națională Anticorupție o solicitare pentru ca Înalta Curte să pună la dispoziția DNA – Secția de Combatere a Corupției, referatul prin care procurorii DIICOT Alba au cerut arestarea lui Berbeceanu.

Vom reveni cu detalii.

Cristi Ciupercă