2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:36
No menu items!

Procese pe clauze abuzive: În 95% din cazuri câștigă consumatorii

spot_img

Volksbank plătește pentru comisioanele abuzive. Conturile i-au fost poprite, dar fără să afecteze clienții

Aproximativ 95% din procesele intentate de clienții băncilor pe tema clauzelor abuzive sunt câștigate de aceștia, arată datele transmise de casa de avocatură Coltuc, pentru Sursa Zilei. Pe rolul instanțelor se află peste 5.000 de dosare, numai avocații de la Piperea și Asociații reprezentând 2.300 de clienți.

Potrivit avocaților, durata medie a unui proces pe tema clauzelor abuzive, în București, este între unul și doi ani, iar în țară între 6 și 8 luni. În privința băncilor cu cele mai multe procese, pe această speță, pe rolul instanțelor, acestea sunt: Volksbank, OTP Bank, BCR și Alpha Bank.

ANPC a transmis recent că va încerca, de la 1 octombrie, să transforme procesele pe rol privind clauzele abuzive practicate de prestatorii de servicii în acțiuni de interes colectiv. Președintele ANPC, Bogdan Nica, a precizat că instituția este în proces cu toate băncile, mai puțin una.

Potrivit lui Nica, în perioda 2008-2013, ANPC a avut 750 de procese cu diverşi profesionişti, în temeiul Legii 193/2000, încheiate cu decizii definitive, din care a câştigat peste 571de procese.

Șeful Asociației Române a Băncilor, Radu Ghețea, declara recent că, după apariția Ordonanței 50 privind clauzele abuzive, nicio bancă nu a mai introdus astfel de clauze în contractele de credit. Însă unii avocați îl contrazic. ”Este o minciună. Există clauze abuzive chiar și în 2013”, a declarat avocatul Marius Coltuc, pentru Sursa Zilei.

Guvernul a decis, miercuri, să nu mai amâne intrarea în vigoare, de la 1 octombrie 2013, a dispozițiilor legii privind clauzele abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv din contractele de credit. Acestea dau posibilitatea denunțării acestor clauze din toate contractele de împrumut dintre o bancă și clienții săi.

De asemenea, Guvernul a decis înființarea unor Tribunale specializate, în domeniile societăți, registrul comerțului, concurență neloială, insolvență și care ar putea primi și competența de soluționare a acestei categorii de cauze.

Cosmina Croitoru