11.1 C
București
luni, 4 noiembrie 2024 - 20:02
No menu items!

Procedura de suspendare din funcție a polițiștilor, neconstituțională

spot_img

Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a admis marți, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate a prevederilor cuprinse într-un articol din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți de CCR, plenul Curții a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 78 alin. (1), care prevede că „procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițistului se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne”.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului sunt neconstituționale. Curtea a constatat că dispozițiile (…) contravin art.73 alin. (3) lit. j) din Constituție, deoarece procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițistului țin de statutul polițistului și trebuie reglementate prin lege organică, respectiv prin Legea nr. 360/ 2002 privind Statutul polițistului”, se precizează în comunicatul de presă al CCR.

Curtea a mai constatat încălcarea prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (4) referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, precum și art. 1 alin. (5), întrucât dispozițiile din Statutul polițistului „deleagă reglementarea acestor aspecte esențiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine”.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului București — Secția a II-a contencios administrativ și fiscal.

Cu o lună în urmă, Curtea Constituțională a decis că și prevederile referitoare la ocuparea posturilor de conducere în cadrul Poliției Române, prin ordin al ministrului, sunt neconstituționale.

R.D.