Compania de termoficare din Timişoara, Colterm anunţă că a cheltuit banii alocaţi anul trecut de Guvern şi solicită ca Executivul să mai aloce bani pentru continuarea furnizării de agent termic în municipiu. Totodată, Colterm a anunțat, luni, că este posibil ca pe perioada nopţii să oprească furnizarea de apă caldă.
Compania Colterm din Timişoara anunţă, într-un comunicat de presă, transmis luni, că traversează o perioadă dificilă, deşi a primit un ajutor de la Guvern, de 53,8 milioane de lei.
„Dat fiind contextul energetic actual, Compania Colterm traversează, în prezent, o perioadă extrem de dificilă, din punct de vedere al desfăşurării activităţii curente, aceea de furnizare a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă de consum la parametri optimi.
Ca urmare a intrării în insolvenţă, în ultimele două luni şi jumătate, Colterm a reuşit să îşi onoreze în cvasi totalitate obligaţiile faţă de furnizori şi salariaţi, mulţumită în primul rând abonaţilor săi, persoane fizice, agenţi economici şi instituţii publice, care au înţeles să îşi onoreze facturile la termen şi să contribuie astfel la continuarea activităţii Societăţii, dar şi graţie intervenţiei financiare a Guvernului României, care a alocat 53,8 milioane de lei în decembrie anul trecut şi, de asemenea, subvenţiei de circa 23 de milioane de lei de la Primăria Municipiului Timişoara”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, vineri, Primăria Timişoara a virat în conturile societăţii alţi 12,5 milioane lei, însă nici aceşti bani nu sunt suficienţi.
„Vineri, 14 ianuarie, Primăria Municipiului Timişoara a virat în conturile companiei Coltermn suma de 12,5 milioane de lei necesară achiziţionării de gaz şi cărbune pentru producerea căldurii şi a apei calde.
Compania Colterm a consumat 90,1 milioane de lei pentru procurarea gazului şi cărbunelui, pe care le-a folosit în perioada noiembrie-decembrie 2021, pentru producerea căldurii şi a apei calde. Precizăm, de asemenea, faptul că noile tarife majorate pentru populaţie, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, se încasează abia din luna martie, deoarece citirea contoarelor se face la începutul lunii februarie şi facturile către populaţie se emit după data de 15 februarie.
Actualul sistem de subvenţionare nu poate să continue pe perioadă nedefinită, pentru că nevoile zilnice ale companiei de termoficare depăşesc încasările municipalităţii.
Lipsa unor pârghii legale care să permită accesarea unor ajutoare financiare pentru producerea agentului termic, pot conduce la apariţia unor blocaje financiare la inclusiv la nivel de municipalitate”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii Colterm mai anunţă că au fost nevoiţi să scadă temperatura de producere a agentului termic şi că acest lucru este resimţit de consumatori.
Totodată, cei de la Colterm fac apel la reprezentanţii Timişoarei în Parlament şi Guvern să ofere sprijin companiei, prin bugetul naţional.
”Facem un apel şi pe această cale către reprezentanţii Timişoarei în Parlamentul / Guvernul României, în vederea oferirii de sprijin de la bugetul naţional pentru continuarea activităţii de furnizare a energiei termice în condiţii optime”, se arată în comunicat.
În final, compania de termoficare anunţă că ia în calcul oprirea furnizării apei calde pe timpul nopţii.
„Nu în ultimul rând, dorim să le mulţumim încă o dată abonaţilor noştri pentru înţelegere şi îi asigurăm că depunem toate diligenţele pentru ca situaţia să se amelioreze, însă, în contextul actual, luăm în calcul şi posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii”, mai transmite Colterm.