-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:20
No menu items!

Probleme cu economia Chinei? FMI și Banca Mondială spun că e supraîndatorată

spot_img

Cele două instituții financiare cu sediul la Washington au recomandat Beijing-ului să-și reducă riscurile financiare

China

Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional îndeamnă autoritățile chineze să se concentreze pe a controla pericolele pe care le creează creșterea rapidă a datoriei, ca urmare a creșterii economice bazate mult prea mult pe credite, informează AP.

Recomandărilor celor două instituții financiare se alătură avertismentelor transmise de analiști din sectorul privat, potrivit cărora supraîndatorarea Chinei – declanșată  odată cu criza economică din 2008 – ar putea duce la probleme financiare și ar putea întrerupe creșterea economică, ce deja dă semne de încetinire.

BM a arătat într-un raport că Beijing-ul ar trebui să se uite cu atenție la creșterea creditării, mai ales la extinsa piață nereglementată a împrumuturilor ”la negru”, și să reducă datoria autorităților locale. ”Aceste măsuri vor îmbunătăți calitatea creșterii economice a Chinei, făcând-o mai echilibrată și mai sustenabilă”, a declarat Karlis Smits, coordonatorul raportului.

Declarația lui Smits vine după ce un oficial FMI arătase anterior că vulnerabilitățile financiare au ajuns la punctul la care ”stăpânirea lor ar trebui să fie o prioritate”. Creșterea gradului de îndatorare al autorităților locale și lipsa de control asupra creditelor nereglementate au alimentat îngrijorările potrivit cărora încetinirea economiei din China ar putea crește duce la creșterea incapacităților de plată.

Autoritățile chineze au luat măsuri pentru a stăvili explozia creditării, dar încă permit o creștere prea accelerată a acestora pentru a susține avansul economic, care a încetinit la 7,4% în primul trimestru al acestui an.

Potrivit statisticii interne, datoria Chinei a crescut de la 124% din PIB în 2007 la peste 200% în 2013, potrivit Băncii Mondiale. Datoria companiilor, echivalentul a 125% din PIB, este una dintre cele mai ridicate din Asia.

Pe de altă parte, China, cel mai populat stat din lume, va deveni cea mai mare economie a lumii până la sfârșitul acestui an, potrivit calculelor făcute în luna aprilie a acestui an de publicația The Economist pe baza unor date furnizate de ONU.

C.C.