-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:31
No menu items!

Problema câinilor fără stăpân. Autoritățile nu au habar de legile în vigoare UPDATE

spot_img
foto: apropo.ro

 

  • UPDATE

Amendamentul potrivit căruia câinii fără stăpân pot fi eutanasiați în 14 lucrătoare de la capturare, adică în 20 de zile calendaristice, dacă nu sunt revendicați sau adoptați, a fost adoptat marți de deputați.

  • UPDATE

Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a respins marți cererea protestatarilor „pro-salvarea câinilor fără stăpân” de a participa la şedinţă din lojele Parlamentului. Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în faţa Casei Poporului şi strigă „Nu eutanasierii”.

Problema câinilor fără stăpân a scos la lumină un fapt foarte grav: autorităţile, de la cea mai mică la cea mai mare, habar nu au de legile în vigoare în Romania şi acţionează ca şi cum acestea nu ar fi existat.

De când s-a produs tragedia lui Ionuț Anghel (copilul în vârstă de patru ani atacat şi omorât de câţiva câini fără stăpân în sectorul 2 al Capitalei), primăriile şi politicienii fac declaraţii peste declaraţii cum că trebuie adoptată urgent o soluţie pentru rezolvarea situaţiei. S-a vorbit despre referendum pentru eutanasiere, s-a vorbit despre votarea unei legi în Parlament şi s-a vorbit despre o hotărâre de Consiliu General pentru eutanasierea maidanezilor. Nimeni nu a vorbit însă despre faptul că în Romania este în vigoare o lege clară, încă din anul 2001 – ordonanţa de urgenţă 155 din 21 noiembrie 2001- care obligă explicit autorităţile ca, în termen de 7 zile de la prindere, dacă nu a fost revendicat sau adoptat, câinele să fie eutanasiat.

Luni seară, Comisiile Juridice reunite din Parlament au lucrat până după orele 22.00, având invitaţi la şedinţă inclusiv mai mulţi primari de oraşe, printre care Sorin Oprescu sau Tudor Pendiuc.

Aceştia s-au văitat pe toate vocile că nu pot face nimic în privinţa câinilor fără stăpân, neavând cadrul legislativ adecvat. Le-au explicat parlamentarilor că acesta a fost motivul pentru care maidanezii au umplut oraşele.

La comisie au aflat şi primarii că aveau legea la îndemână dar nu au cunoscut-o, din moment ce nu au aplicat-o. Li s-a mai explicat că referendumurile nu-şi au scopul şi nici hotărârile de consilii locale, având în vedere că legea e clară.

Surse parlamentare au declarat pentru Sursa Zilei : „Ni se cere să legiferăm deşi lege există, doar pentru că unii nu ştiu să citească sau să înţeleagă. Problema noastră acum este nu să legiferăm, ci să explicăm ce există, sau, mai în glumă, mai în serios, să dăm o lege care să explice o altă lege”.

După ce primarii au plecat, parlamentarii jurişti au modificat articolul care prevedea obligativitatea eutanasierii câinilor în 7 zile. Astfel, acest articol a devenit „ mai blând” : termenul de 7 zile a fost prelungit la 14 zile lucrătoare, adică 20 de zile calendaristice, crescând şansele câinilor fără stăpân de a fi revendicaţi sau adoptaţi.

Parlamentarii au mai adăugat un amendament – anume că maidanezii capturaţi pot scăpa de eutanasiere după cele 20 de zile dacă există în adăpost suficiente locuri de cazare şi dacă există fonduri pentru întreţinere. Marți, aceste modificări vor fi supuse votului în plen.

Nicoleta Vera