Sunt multe celebrități sau bogați în lume care pot beneficia, pentru sume inaccesibile unui om de rând, de vaccinarea anti-COVID „peste rând”.
Oamenii cu bani din Marea Britanie pot zbura în Emiratele Arabe Unite cu scopul de a-și face mai repede vaccinul COVID, pentru care altfel ar trebui să aștepte mai mult în propria țară, scrie The Telegraph. De același privilegiu au beneficiat sau ar putea beneficia și sportivi sau vedete din mai multe colțuri ale lumii.
Stuart McNeill, care conduce Knightsbridge Circle, un serviciu select de asistență de 25.000 de lire pe an, este obișnuit să le procure clienților săi întâlniri după concerte cu Lady Gaga, un prânz cu Papa sau o geantă Hermes pentru care orice alt muritor ar trebui să aștepte câțiva ani.
În ultimele săptămâni, scrie The Telegraph, citat de Libertatea, el a fost ocupat să le faciliteze clienților bogați zboruri către Emiratele Arabe Unite, pentru a primi vaccinul anti-COVID.
„Dubai și Abu Dhabi oferă deja posibilitatea de administrare a vaccinului Pfizer. În jur de 20% dintre clienții noștri au ales să zboare pentru a și-l administra. Dubai nu impune carantină britanicilor, prin urmare, mulți dintre clienți se relaxează pe plaje în săptămânile dintre prima și a doua doză”, explică McNeill pentru cotidianul britanic.
Bogații care zboară la Abu Dhabi pentru vaccin petrec acolo o lună, ca să le poată fi administrate ambele doze
Knightsbridge Circle servește membri ai familiei regale, vedete, oameni de afaceri și mulți dintre clienții care și-au făcut deja vaccinul sunt cunoscuți publicului.
Evident, însă, numele lor nu vor fi dezvăluite.
Teoretic, în multe cazuri, călătoriile internaționale sunt suspendate, dar mulți clienți invocă nevoia de a derula afaceri pentru a evita aceste restricții.
În viitor, vaccinările private nu vor fi accesibile doar celor bogați. Vaccinul AstraZeneca, aprobat recent în Marea Britanie, nu și în UE încă, ar putea fi vândut în curând în farmacii, în India.
Unul dintre producătorii locali, Serum Institute of India, a precizat că plănuiește să vândă milioane de doze cu 8 dolari bucata, începând din martie.
Deși vaccinul Pfizer nu poate fi cumpărat în mod privat în Marea Britanie, McNeill a declarat că este foarte posibil ca serul AstraZeneca să fie mai accesibil.
„Avem o echipă de medici pregătiți să îl administreze”, a spus acesta.
Secretarul pentru Muncă, Therese Coffey, a admis că guvernul nu poate să stopeze achizițiile private de vaccinuri.
Un site, Harley Street Clinic Guide, care susține că poate oferi acces la cei mai buni medici din Londra, permite deja oamenilor să se înregistreze pentru a primi, în viitor, în mod privat, vaccinul anti-COVID.
Asigurarea accesului privilegiat la vaccinarea anti-COVID, scrie Telegraph, este o practică controversată, în condițiile în care rezerva de vaccinuri este momentan limitată.
Dar Stuart McNeill spune că unele principii sunt respectate și în cazul celor privilegiați.
„Susțin felul în care guvernul britanic a organizat campania de vaccinare. Și noi derulăm un sistem gradual și oferim primele doze oamenilor care sunt vârstnici sau au astm”, a asigurat șeful Knightsbridge Circle.
El a precizat că mulți dintre clienții săi sunt disperați să capete imunitate pentru a nu-și pune rudele vârstnice în pericol. „Am testat foarte mult de Crăciun, pentru ca oamenii să își poată vedea familiile. O vedetă și-a testat întreaga familie în fiecare zi”, a explicat acesta.
Un regizor preferat de Vladimir Putin
Și alți oameni privilegiați au găsit modalități alternative de a-și face vaccinul.
Regizorul american Oliver Stone a fost vaccinat în Rusia, la începutul lui decembrie.
Vedeta de 74 de ani a primit vaccinul Sputnik V.
„Am primit vaccinul acum câteva zile. Nu știu dacă va funcționa, dar am auzit lucruri bune despre vaccinul rusesc”, a declarat Stone pentru televiziunea publică de la Moscova.
Regizorul, care a câștigat numeroase premii pentru filmele sale, a stârnit controverse în Statele Unite din cauza opiniilor sale pro-Kremlin, inclusiv după un serial TV documentar cu preşedintele Rusiei – „The Putin Interviews”.
Printre privilegiați s-a numărat și câștigătorul Turului Franței, un ciclist sloven de 21 de ani, perfect sănătos.
În țara sa natală, Tadej Pogacar ar fi trebuit probabil să aștepte până spre primăvară până i-ar fi venit rândul la vaccin.
Pogacar s-a vaccinat însă în Abu Dhabi, mulțumită echipei care îl angajează, UAE Emirates, sponsorizată parțial de companiile de stat din Emiratele Arabe Unite, scrie publicația Gulfnews.com.
De vaccin a beneficiat nu doar Pogacar, ci toată echipa, zeci de cicliști din mai multe țări ale lumii și membri ai staffului tehnic.
Toți au primit vaccinul chinezesc Sinopharm, care a și fost testat în UAE în faza 3 a studiului clinic.
Vaccinul este acum disponibil în UAE în mod gratuit pentru toți cetățenii și rezidenții, iar autoritățile s-au mișcat rapid cu campania de vaccinare, dar chiar și așa, Pogacar și echipa sa au primit serul înaintea altor categorii aflate la risc.
Anchetă în Polonia
În contrast, Patrick Lefevere, directorul echipei belgiene Deceuninck-Quick-Step, a declarat pentru postul de televiziune Sporza că atleții ar trebui să aștepte vaccinul la rând, ca toți oamenii.
O situație care a atras atenția a avut loc și în Polonia.
Autoritățile poloneze au lansat o anchetă după ce, la Varșovia, mai multe celebrități ar fi fost vaccinate anti-COVID în prima etapă a campaniei de vaccinare, destinată exclusiv personalului medical și familiilor lor.
Pe această listă, care ar fi fost convenită pentru ca personalităţile respective să devină ambasadori ai vaccinării, se află fostul prim-ministru Leszek Miller, moderatorul TV Krzysztof Materna, cântăreaţa Magda Umer şi actorii Krystyna Janda, Andrzej Seweryn, Maria Seweryn şi Wiktor Zborowski.