Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat, marți, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că a înaintat Ministerului Educaţiei o cerere de retragerea a titlului de doctor. Asta, după ce s-a retras și din anchetarea lui Gabriel Oprea și de la coordonarea unei secții a Parchetului General.
„Am făcut în urmă cu aproximativ o lună o cerere adresată Ministerului Educaţiei prin care am solicitat retragerea titlului de doctor. Am făcut asta din motive personale. A fost o decizie grea, dar vreau să specific că n-am plagiat în acea teză de doctorat”, a declarat Licu.
Cererea procurorului general interimar Bogdan Licu de retragere a titlului de doctor a ajuns la Ministerul Educației pe data de 10 martie. Purtătorul de cuvânt al MENCȘ, Mirabela Amarandei, a declarat, marți, pentru Agerpres, că în prezent nu există cadrul legal explicit pentru a răspunde solicitării lui Bogdan Licu privind retragerea titlului de doctor. „Am primit o cerere venită dinspre ANI pentru că dumnealui a depus-o acolo și ANI a direcționat-o către MENCȘ. Cererea a fost primită de la ANI pe 10 martie. La momentul acela și în acest moment nu există cadrul legal explicit pentru a răspunde solicitării domniei sale”, a precizat Mirabela Amarandei.
Deși nu detaliază motivele cererii sale, este de presupus că Bogdan Licu recunoaște în acest fel că a plagiat în lucrarea sa de doctorat, realizată sub coordonarea ministrului de interne, Gabriel Oprea, cercetat la rândul său pentru plagiat.
În urma unei analize efectuate, anul trecut, de Hotnews, a reieșit că Licu ar fi copiat mai bine de jumătate din cele 445 de pagini ale lucrării, fără să citeze, din cea a judecătorului Cristi Dănileț, cu care a fost coleg la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Atât Bogdan Licu, cât și coordonatorul său, Gabriel Oprea, suspectat și el de plagiat, riscă să fie acuzați de fals în acte publice, deoarece și-au asumat originalitatea tezei, în acord cu Legea Educației nr 1/2001.
Lucrarea semnată de Bogdan Licu este cea de-a treia teză realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea, despre care există suspiciuni de plagiat, alături de lucrarea primarului Sectorului 2, Neculai Onțanu și cea a avocatei lui Victor Ponta, Loredana Radu.
De altfel, „mentorul” său, Gabriel Oprea, este motivul pentru care Bogdan Licu s-a abținut să trimită la Senat solicitarea DNA pentru încuviințarea urmăririi penale a fostului vicepremier în dosarul escortelor de la Poliția Rutieră.
La Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului General există în lucru o plângere depusă de generalul în rezervă Ioan Sârbu, fost șef al Direcției medicale din MApN, în care fostul ministru Gabriel Oprea este reclamat pentru constituire de grup infracțional organizat și plagiat. În plângerea respectivă, Ioan Sârbu le cere procurorilor să îl cerceteze pe Gabriel Oprea și pentru că l-ar fi instigat pe Bogdan Licu să plagieze în teza de doctorat.
Din cauză că această plângere este instrumentată de Secția de Urmărire Penală, Bogdan Licu a decis să renunțe la coordonarea acesteia, lăsându-i-o adjunctului Codruț Olaru, așa cum a făcut și cu solicitarea DNA pentru Gabriel Oprea. Astfel, Licu a preluat coordonarea Resurselor Umane. Încă puțin și Bogdan Licu se va retrage și din magistratură.
Sub coordonarea aceluiași Gabriel Oprea, Bogdan Licu a fost „coleg” de doctorat cu generalul Florian Coldea, la Academia Națională de Informații. De altfel, soțiile celor doi sunt colege la aceeași instituție, dar vor să devină lectori la SNSPA.
Potrivit unei anchete realizate de Lumea Justiției, Bogdan Licu și soția sa, Monica Licu, sunt extrem de bogați. „Pe perioada mandatului său la CSM, Bogdan Licu şi soţia sa, angajată a SRI, au devenit din ce în ce mai bogaţi. Foarte bogaţi. Atât de bogaţi încât să susţină credite foarte mari, să le şi plătească, să-şi achiziţioneze şi trei apartamente şi o garsonieră pe lînga casa de peste 200 de metri pătraţi de la Baloteşti-Ilfov, să aibă şi două Toyota: un Landcruiser şi un RAV 4, şi să pună şi deoparte mai mult de 10.000 de euro pentru „zile negre”. Salariul său bate de departe salariul Procurorului General al României şi nu mai vorbim de diferenţa şi mai mare faţă de salariul ministrului Justiţiei. Mai mult, Licu cîştigă din închirierea de imobiliare al căror proprietar este, aproape 37.000 de euro pe an”, scrie luju.ro.
Demn de luat în seamă este și gafa recentă a procurorului general interimar. În urmă cu două săptămâni, Bogdan Licu uza de prerogativele sale de procuror geeneral interimar și soma Senatul să le dea procurorilor stenogramele audierilor din cele doua comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 (1990-1992). Ce nu știe Licu este că aceste documente sunt clasificate și nu pot fi transmise, nici măcar copii. În plus, dacă ar fi întrebat o secretară, ar fi aflat că o astfel de cerere a mai fost formulată de Parchetul General și a primit aceeași explicație de la senatori.
Andrei Tudor