1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 18:26
No menu items!

Principala provocare pentru BNR: Reluarea creditării în condițiile retragerilor de capital de către băncile-mamă

spot_img

Analiști financiar-bancari: BNR ar putea reduce, din nou, dobânda de politică monetară

Reluarea creditării în condiții sustenabile, pe fondul continuării și chiar al intensificării procesului prin care băncile-mamă își retrag capitalurile din subsidiarele românești, este una dintre principalele provocări la adresa stabilității financiare pentru perioada următoare. Mesajul este cuprins în cel mai recent raport al Băncii Naționale a României (BNR).

”Principalele provocări la adresa stabilității financiare pentru perioada următoare, similare celor de la nivelul majorității economiilor statelor membre ale UE, sunt: reluarea creditării în condiții sustenabile, pe fondul continuării și chiar al intensificării procesului de dezintermediere financiară care se manifestă la nivel internațional, precum și gestionarea adecvată a calității activelor bancare, inclusiv prin asigurarea unui echilibru funcțional între costurile și beneficiile diverselor soluții de administrare a expunerilor neperformante”, se arată în raportul băncii centrale.

Potrivit testelor de stres asupra sectorului bancar, câteva bănci mici din România s-ar confrunta cu probleme de solvabilitate dacă moneda națională ar suferi o depreciere puternică. Asta concomitent cu eventualitatea unei creșteri economice negative în următorii ani, cu o creștere semnificativă a costurilor de finanțare și cu o recesiune în zona euro.

De asemenea, în eventualitatea producerii scenariului de mai sus, indicatorul de solvabilitate la nivelul sectorului bancar ar scădea cu aproximativ 4%, de la 14,6% în iunie 2013, la 10,8% în iunie 2015.

Cu toate acestea, BNR notează că stabilitatea financiară s-a menținut robustă de la data Raportului anterior, din luna septembrie.

”Menținerea stabilității financiare s-a realizat în condițiile persistenței provocărilor la adresa acesteia, manifestate pe fondul unui context internațional care a rămas dificil, chiar dacă balanța riscurilor a înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește evoluțiile macroeconomice interne”, punctează banca centrală.

Potrivit BNR, finalizarea cu succes a acordului preventiv de finanțare încheiat cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, precum și semnarea unui nou acord similar care să asigure continuarea reformelor necesare consolidării macrostabilității interne și a sistemului financiar autohton contribuie la menținerea stabilității financiare.

Cosmina Croitoru