0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:34
No menu items!

Prin atitudinea agresivă față de China, Ucraina duce o politică foarte riscantă – ANALIZĂ

spot_img

Criticile președintelui ucrainean Volodimr Zelenski la adresa Chinei referitoare la relația cu Rusia și la reticența față de viitorul summit pentru pace s-ar putea întoarce împotriva Kievului, potrivit unei analize publicate de CNBC.

Vorbind duminica trecută la forumul Shangri-La Dialogue din Singapore, Zelenski a lăsat să se vadă frustrarea sa față de poziția Chinei cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina, acuzând Beijingul că ajută Moscova să submineze un viitor summit de pace în Elveția, prin presiunea pe care o face asupra altor țări pentru a nu participa.
China a negat cu fermitate acuzațiile. Ministerul de Externe de la Beijing a declarat că poziția sa privind atât Rusia, cât și Ucraina este ”corectă și echitabilă” și că decizia sa de a lipsi de la summitul de pace din 15-16 iunie s-a bazat pe faptul că nu există o ”participare egală” a ambelor părți, deoarece Rusia nu participă.
Analiștii chinezi spun că izbucnirea lui Zelenski a fost o mișcare riscantă care ar putea antagoniza Beijingul – și ar putea să-l împingă și mai aproape de Rusia.
China ”ar prefera să joace rolul de pacificator binevoitor și dorește ca liderii ucraineni să confirme acest rol, această relație”, a declarat Astrid Nordin, președinte al catedrei de studii internaționale chinezești de la King’s College din Londra.
”Riscul pentru Ucraina de a refuza să joace rolul de destinatar al bunăvoinței chineze este că liderii chinezi ar putea schimba scenariul într-unul în care China se consolidează într-un rol de bastion împotriva hegemoniei occidentale, mână în mână cu Putin. Zelenski are puțin de câștigat dacă se poziționează într-un mod care să încurajeze liderii chinezi să pună accentul pe cea de-a doua ipostază în detrimentul primei”, a precizat aceasta.
Exasperarea lui Zelenski vine după eforturile susținute ale oficialilor ucraineni de a atrage China, în speranța că aceasta și-ar putea exercita influența asupra Moscovei și ar putea pune capăt războiului.
Cu toate acestea, răspunsul Chinei a fost cel mult rece, președintele Xi Jinping purtând o singură convorbire telefonică cu președintele Ucrainei în timpul războiului, în contrast puternic cu vizitele de stat și întâlnirile vizibil cordiale alături de președintele rus Vladimir Putin, un lider pe care l-a descris ca fiind ”cel mai bun prieten” al său.
Cu toate acestea, China s-a prezentat ca o parte neutră, stabilindu-și propria poziție cu privire la modul de soluționare a ”crizei” din Ucraina și declarându-se dispusă să joace un ”rol constructiv” în discuțiile dintre părțile aflate în conflict. Beijingul folosește termenul de ”criză” pentru a evita termenii de ”război” sau ”agresiune”, care au relevanță în dreptul internațional.
Săptămâna trecută, China a confirmat că nu va trimite o delegație la summitul de pace din Ucraina, care urmează să aibă loc în stațiunea Bürgenstock, lângă lacul Lucerna. Rusia a declarat de mai multe ori că nu va participa la summit, afirmând că o astfel de reuniune fără prezența sa este lipsită de sens și sortită eșecului. Prin urmare, Rusia nu a fost invitată.
Poziția Beijingului a stârnit reacția furioasă a lui Zelenski, care a acuzat Rusia și China că au complotat pentru a sabota summitul, folosindu-și influența pentru a descuraja alte țări să participe la acest eveniment, unul care speră că va consolida sprijinul internațional pentru propria „formulă de pace”.
Adresându-se delegaților de la forumul de apărare Shangri-La, Zelenski a declarat: „Rusia, folosind influența chineză în regiune, folosind diplomați chinezi, face totul pentru a perturba summitul de pace”. Acesta nu a dat exemple specifice.
”În mod regretabil, este regretabil că o țară atât de mare, independentă și puternică precum China este un instrument în mâinile lui Putin”, a adăugat liderul de la Kiev.
China a negat acuzațiile. Mao Ning, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe, a afirmat că ”hegemonia și politica de putere nu sunt fac parte din stilul diplomatic al Chinei”, care nu face ”presiuni asupra altor țări”.
Bonnie Glaser, director de program la German Marshall Fund, a declarat că, dacă Zelenski a criticat China ”cu convingerea că va duce la schimbări în politica Beijingului, mă îndoiesc că va obține acest efect”. Respingând pretenția Chinei de a fi o parte neutră, Glaser a considerat că decizia Chinei de a nu participa la summit a reflectat în schimb ”prioritatea acordată relației Chinei cu Rusia și în special relației lui Xi Jinping cu Vladimir Putin”.
În ultimele săptămâni, pe scena diplomatică internațională, a fost o agitație extraordinară, cu scopul de a convinge țările cu influență internațională să participe la summitul de pace, dar China și Arabia Saudită se numără printre statele influente care evită reuniunea, spre dezamăgirea Ucrainei.
Nici președintele american Joe Biden nu va fi prezent, alegând să participe la o strângere de fonduri pentru campania electorală din California, la Hollywood. Casa Albă a precizat că îi va trimite pe vicepreședinta Kamala Harris și pe consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan pentru a reprezenta SUA. Zelensk a declarat că absența lui Biden va fi întâmpinată cu ”aplauze personale, în picioare, de către Putin”, la Moscova.
Jie Yu, cercetător pe dosarul Chinei la think tank-ul Chatham House din Londra, a declarat că replica lui Zelenski față de China a arătat în mod specific ”nemulțumirea sa privind o aliniere mai strânsă între China și Rusia, mai degrabă decât o rupture față de Beijing în ansamblu”.
”Ucrainenii au nevoie de cât mai multe țări care să contribuie la procesul de reconstrucție post-conflict. China ar putea foarte bine să joace un rol-cheie în această reconstrucție, având în vedere investițiile existente în Ucraina realizate în ultimele două decenii. Nu doar China, ci și mai multe economii emergente, precum India, Africa de Sud și Brazilia, toate au ales o poziție foarte asemănătoare cu cea a Beijingului”, a mai spus Yu.
Se așteaptă ca India să trimită un reprezentant la summit, dar nu un oficial de rang înalt. Brazilia va lipsi de la eveniment, iar participarea Africii de Sud nu a fost confirmată.

T. S.