Ţara Soarelui Răsare este situată în Asia de Est, pe un lanţ de insule aflate între Oceanul Pacific şi Marea Japoniei. Una dintre cele mai frumoase legende japoneze spune că ţara a fost creată de zei, semnificând originea Soarelui. Zeii au înfipt o sabie în ocean, iar la scoaterea ei s-au format patru picături, care au devenit principalele insule. Japonia, ţinutul geishelor, al bonsailor şi al ceremonialului ceaiului este o îmbinare între Occident şi Orient, oraşele sale adoptând multe elemente vestice, dar păstrând misterul civilizaţiei străvechi japoneze.
Una dintre sărbătorile specifice Japoniei este „admiratorul florilor de cireş” şi are loc în fiecare primăvară, când înfloreşte cireşul. Cireşul japonez este pur ornamental, nu produce fructe, iar floarea sa este simbolul primăverii. Nimic altceva nu este mai potrivit ca sursă de inspiraţie pentru poezie şi pictură decât cireşul aducător de noroc, esenţa esteticii japoneze. Din momentul în care se deschide floarea, prietenii, rudele şi colegii se întâlnesc şi sărbătoresc începutul primăverii, bucurându-se de frumuseţea florilor până noaptea târziu, când aleile parcurilor sunt iluminate de cunoscutele lampadare din hârtie colorată.
Cireşii înfloriţi vestesc sosirea primăverii în Japonia, iar locuitorii iau cu asalt parcurile, pentru a admira copacii încărcaţi cu florile alb-roz, de care se pot bucura doar o săptămână într-un an. Pentru japonezi, această terapie este de bun augur. Unul dintre simbolurile naţionale nipone, floarea de cireş, simbolizează şi începutul sezonului petrecerilor.
Roxana Mera