-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:29
No menu items!

Primul vaccin anti-COVID pe bază de plante. Are o eficacitate de peste 75% împotriva variantei Delta

spot_img

Medicago, companie biofarmaceutică cu sediul în Quebec, și grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) au anunțat, marți, rezultate pozitive de eficacitate și siguranță ale studiului global de fază 3 a candidatului pentru vaccinul anti-COVID-19 pe bază de plante. Studiul a fost efectuat pe peste 24.000 de adulți cu vârste de peste 18 ani, în șase țări.

Vaccinul a fost bine tolerat, fără reacții adverse grave, în grupul pe care a fost realizat studiul, potrivit unui comunicat de presă al celor două companii.

În timpul studiului, nu au fost raportate evenimente adverse grave asociate, iar reactogenitatea a fost în general uşoară până la moderată şi tranzitorie; simptomele durează în medie una până la trei zile. Până în prezent, rezultatele fazei 3 au confirmat că profilul de siguranță este în concordanță cu rezultatele fazei 2. Frecvența febrei ușoare a fost scăzută (<10%), chiar și după a doua doză.

Rata generală de eficacitate a vaccinului împotriva tuturor variantelor de SARS-COV-2 a fost de 71% și a demonstrat o eficacitate de 75,3% împotriva COVID-19 de orice severitate pentru varianta Delta dominantă la nivel global.

Varianta Omicron nu intrase în circulație la momentul studiului.

În scurt timp va fi cerută aprobarea pentru vaccinul Medicago în Canada.

„Combinația dintre adjuvantul pandemic stabilit de GSK cu tehnologia de vaccinare pe bază de plante de la Medicago are un potențial semnificativ de a fi o opțiune eficientă, stabilă la frigider, pentru a ajuta la protejarea oamenilor împotriva SARS-CoV-2”, a declarat Thomas Breuer, director global GSK pentru sănătate.

Medicago și-a dezvoltat tehnologia pe bază de plante în ultimii 20 de ani, folosind o tehnologie unică pentru a produce particule asemănătoare virusurilor (VLP) pentru vaccinurile sale proteice. VLP-urile sunt concepute pentru a imita structura nativă a virusurilor, permițându-le să fie ușor recunoscute de sistemul imunitar. Deoarece VLP-urilor le lipsește materialul genetic de bază, ele nu sunt infecțioase și nu se pot replica. Vaccinurile VLP dezvoltate de alte tehnologii au fost utilizate în mod tradițional în întreaga lume de mai bine de 30 de ani, se arată în comunicat.

                                                                                                                    Adina Silav