2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 2:01
No menu items!

Primul scandal de la plecarea lui Hellvig. Generalul SRI Anton Rog, declarații halucinante

spot_img

Declarațiile stupefiante ale generalului SRI Anton Rog, care a declarat că Serviciul Român de Informații poate influența alegerile și poate obține oricând mandate de siguranță națională de la Înalta Curte au declanșat cel mai mare scandal în SRI, imediat după demisia lui Eduard Helvig. 

Generalul Anton Rog, șeful Cyberint, a declarat public, în cadrul unui interviu online, că Serviciul Român de Informații este OBLIGAT să intervină dacă un partid are ”acțiuni hibride” pentru a câștiga alegerile, întrebarea moderatorului fiind legată de partidul AUR și campania din online din 2020.

”Dacă un partid X, sau AUR, s-a folosit de social media în 2020 printr-o agenție aparent necunoscută din Iași, dacă există argumente, dovezi că cineva care participă activ la un proces electoral, e finanțat, sau are consultanță de la cineva văzut ca potențial dușman și folosește respectivele informații pe social media, care e mandatul Cyberint?”, a fost întrebarea moderatorului.

”Deci din 14 martie avem lege care ne obligă să acționăm. Ce face centrul Cyberint în această situație? Dacă acea campanie e de dezinformare, de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile – înseamnă că voința electoratului, parte din Constituție, e schimbată – atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune un serviciu de informații pentru a elimina acea amenințare”, a răspuns Rog.

Mai mult, generalul SRI a anunțat că se pot lua măsuri precum închiderea siteurilor.

”Ce înseamnă? Contracarăm campania în online. Dacă discutăm de o agenție de informații sau site-uri le punem jos, le închidem cu ajutorul ANCOM, al Directorarutului Național de Securitate Cibernetică. În multe situații nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treaba: mergem la instituțiile cu atribuții legale de a închide, le furnizăm toate informațiile și ele iau acele măsuri. Dacă ajungem și la persoane dacă știm sigur că fac treaba aia luăm mandat de securitate națională semnat de director, avizat de procuror, semnat de procurorul general, aprobat de un judecător”, a mai spus oficialul SRI.

Afirmațiile generalului SRI sunt periculoase atât din punct de vedere politic, pentru că pot fi interpretate în sensul că un site sau o agenție pot fi închise dacă sunt critice la adresa unui regim politic, aflat la putere, pe motiv că pot influența alegerile sau fac dezinformări, dar și din punct de vedere constituțional, deoarece el a apreciat că mandatele de siguranță națională se pot obține de la judecătorii ÎCCJ ÎNTR-O ORĂ, iar actuala Curte Constituțională a României „ține cu România”, ca și cum ar acuza fosta CCR că ar fi acționat împotriva intereslor naționale. Soțul generalului SRI, Tatiana Rog, este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Noi n-avem voie să facem politică. Rămânem la X (numele partidului). Mandatul e simplu: legea 51/91 privind securitatea națională. Pe 14 martie 2023, după ce a fost atacată la CCR legea securității și apărării cibernetice – CCR e o curte care văd că acum ține cu România, nu mai ține cu alte lucruri – a declarat legea constituțională în integralitatea sa. Așa că acum avem legea 58/2023, care la un articol a modificat și legea 51. La articolul 3 s-au adăugat 3 litere. Litera p se referă la acțiuni hibride, dezinformare care schimbă ordinea constituțională. Dacă discutăm de alegeri, ne aflăm în această situație (…) Un astfel de mandat îl putem obține în mai puțin de o oră. Avem sisteme electronice, nu se mai întâmplă nimic pe hârtie. În SRI managementul tuturor documentelor e exclusiv electronic din 2012. Serviciul e cu 10-20 de ani înaintea societății tehnologic și în multe feluri, cum e și normal și sănătos la cap”.

Marilena Nedelcu