-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:49
No menu items!

Primul parlamentar român ales în arest şi condamnat în timpul mandatului lucrează în televiziune

spot_img

Clujeanul Virgil Pop lucrează la studioul tv al Penitenciarului Bistriţa. Este unul dintre cei mai vizitaţi deţinuţi, munceşte la deservire, participă la activităţi religioase şi nu încalcă regulile din puşcărie.

Condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, Pop va putea intra abia în iunie 2015 în comisia de eliberări condiţionate. Instanţa i-a interzis să mai ocupe funcţii elective publice sau într-o autoritate publică timp de doi ani de la executarea pedepsei.

Fost consilier judeţean la Cluj, Virgil Pop a intrat în istorie din două motive: este primul parlamentar român adus cu duba din arestul DNA pentru a-şi prelua mandatul şi este şi primul parlamentar român condamnat definitiv în timpul mandatului, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat aproape de încheierea celor patru ani în Parlament.

Pop a fost arestat preventiv chiar în mijlocul campaniei din 2008, pe 18 noiembrie, şi a rămas în arest preventiv până pe 11 decembrie 2008, când Curtea de Apel Cluj a decis să-i înlocuiască arestul, cu interdicţia de a părăsi ţara. Între timp a fost ales deputat în Colegiul 8 Turda, prin redistribuire, și a participat personal (fiind adus cu duba din arest) la ceremonia de înmânare a certificatelor de parlamentari. După ce a primit mandatul de deputat PNL, Virgil Pop s-a mutat în Capitală, iar dosarul lui a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

A fost condamnat la 3 ani de la trimiterea în judecată

Imediat după sentinţa cu închisoare din decembrie 2011, Pop s-a autosuspendat din funcţia pe care o avea în partid, aşteptând decizia finală în cazul său. Abia în martie 2012, instanţa supremă a decis definitiv că deputatul trebuie să facă închisoare pentru corupţie: 5 ani de executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Virgil Pop a fost ridicat de poliţie chiar din holul hotelului în care sunt cazaţi parlamentarii în Capitală. El a petrecut câteva săptămâni la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, de unde a fost transferat, în luna mai, la Penitenciarul Bistriţa.

Parlamentar hiperactiv

Ca parlamentar, Virgil Pop s-a remarcat ca membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Camera Deputaţilor. Apare pe site-ul Camerei cu 19 propuneri şi proiecte legislative, cele mai multe în domeniul învăţământului şi sănătăţii, inclusiv interzicerea cultivării organismelor modificate genetic şi etichetarea unor categorii de produse. A avut 87 de luări de cuvânt şi declaraţii politice în 76 de şedinţe ale Parlamentului şi a semnat 20 de moţiuni.

Acuzaţii la indigo: Pop-Trăşculescu-Stan

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător. Banii au fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător. Pentru a ascunde provenienţa sumei de 130.000 de lei, Virgil Pop a determinat-o pe Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, să întocmească acte fictive privind prestări de servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, iar apoi Pop a semnat personal borderoul de achiziţii fictiv, încasând prin virament bancar suma de 70.005 de lei, provenind din infracţiunea de corupţie. Pop a pretins şi obţinut cesiunea a 50 la sută din părţile sociale ale SC Skiland SRL Oradea, în schimbul sprijinului pentru aprobarea cererilor de plată a primei tranşe din contractul de finanţare din fonduri SAPARD, invocând influenţa pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, potrivit procurorilor.

Mihaela Maia