7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:58
No menu items!

Primul oraș din lume în care mașinile pot circula cu maximum 30 de km/oră / VIDEO

spot_img

Pentru prima dată în Franța, o mare metropolă, Grenoble, se pregătește pentru generalizarea limitei de viteză de 30 kilometri pe oră pe întreg cuprinsul său, o decizie motivată de considerente de securitate și de determinarea de a lupta împotriva poluării, relatează AFP.

„Vom construi un oraș respirabil”, promite Eric Piolle, primar ecologist de un an și jumătate al acestui oraș din sud-estul Franței, de la poalele Alpilor, cunoscut pentru aerul poluat.

De la 1 ianuarie 2016, viteza va fi limitată la 30 kilometri pe oră pe 80% dintre rutele din orașul cu 160.000 locuitori, față de doar 25% în momentul de față.

Această limitare va fi generalizată în alte 42 de subdiviziuni administrative ale orașului Grenoble din cele 49 existente, care alcătuiesc o aglomerare urbană de peste o jumătate de milion de locuitori, a anunțat marți comunitatea Grenobles Alpes Métropole.

Este pentru prima dată când în Franța o aglomerare urbană de această dimensiune ia o astfel de decizie, în vigoare până acum în unele orașe mai mici.

Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, s-a angajat la rândul său să generalizeze limita de viteză la 30 kilometri pe oră până în anul 2020.

Oficialii Grenobles Alpes Métropole au subliniat că o viteză de 30 kilometri pe oră reduce riscul de deces de nouă ori în raport cu un șoc produs la viteza de 50 de kilometri pe oră.

„Un vehicul rareori ajunge la 50 kilometri pe oră în oraș. Aceste vârfuri de viteză cresc consumul, zgomotul de fond și poluarea aerului pentru ca, în cele din urmă, să aibă un efect foarte mic asupra vitezei medii și asupra timpului călătoriei”, au adăugat reprezentanții comunității.

„Mașina nu este singura responsabilă de poluare, dar micșorarea vitezei de circulație (…)este un început pentru o soluție în acest sens”, susține Eric Piolle.

Dincolo de trafic, orașul Grenoble dorește, de asemenea, să reinventeze spațiul public prin intermediul vegetației, să creeze facilități pentru copii, persoanele în vârsta și bicicliști, zone de întâlniri și pietonale.

De la sosirea la putere a ecologiștilor, în martie 2014, Grenoble a devenit primul oraș european care interzice panourile stradale pentru a le înlocui cu copaci, menționează AFP.