Primul robot cu faţă umană are abilitatea de a vorbi, se poate deplasa şi este construit în întregime din părţi de corp obţinute pe cale sintetică. El a fost prezentat la Smithsonian National Air şi Space Museum, fiind construit de către Co Robot Shadow London pentru a prezenta progresele făcute de medicină în realizarea de părţi bionice ale corpului şi organe artificial.
„Nu este un truc. Este o realizare ştiinţifică reală”, a precizat directorul muzeului, Ioan Dailey.
Înalt de 1,83 de metri şi cântărind 77 de kg, robotul constituie subiectul unui film documentar intitulat „The Incredible Man Bionic”, difuzat duminică pe canalul tv Smithsonian.
Robotul, care a costat aproape 1 milion de dolari, a fost modelat în unele aspecte fizice după Bertolt Meyer, un psiholog social de la Universitatea din Zurich, în Elveția, care poartă una dintre cele mai avansate mâini bionice din lume, scrie discovery.com.
Robotul a fost asamblat din 28 de părţi artificiale de corp, realizate de diferiţi inovatori biomedicali. Acestea includ un pancreas, plămâni, splină şi sistem circulator, mare parte din ele fiind prototipuri.
„Ideea proiectului este de a pune împreună toate „piesele de schimb” deja existente pentru organismul uman azi, de a realiza un tot, o singură bucată” declară Bertolt Meyer, socio-psiholog la Universitatea din Zurich.
Inteligenţa artificială a robotului bionic este limitată la un program de calculator chatbot, similar cu aplicaţia News de pe iPhone, precizează Robert Warburton, inginer de proiectare pentru Shadow Robot.
„S-a hotărât să-l programăm cu personalitatea unui băiat de 13 ani din Ucraina,” a subliniat acesta, completând că „nu este cel mai politicos dintre oameni când conversezi cu el”.
C.A.