1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:55
No menu items!

Primul mare oraș care declară stare de urgență din cauza variolei maimuței

spot_img

Oficialii din San Francisco au declarat, joi, stare de urgență în domeniul sănătății publice, ca răspuns la răspândirea tot mai mare a cazurilor de variolă a maimuței în oraș.

Declararea stării de urgență permite primarului London Breed și altor oficiali ai orașului să acceseze fonduri de la stat și de la guvernul federal rezervate pentru situații de urgență și să sensibilizeze publicul larg cu privire la epidemie. Starea de urgență va intra în vigoare luni, au stabilit oficialii orașului.

Începând de joi, a declarat primarul, în oraș au fost înregistrate 281 de persoane infectate cu această boală.

Oficialii din domeniul sănătății au declarat că anticipează că această cifră va crește în următoarele zile și săptămâni, potrivit San Francisco Chronicle.

Evoluția rapidă a bolii în San Francisco s-a ciocnit cu o penurie de vaccinuri. Până în prezent, oficialii orașului au declarat că au primit aproximativ 8.200 de doze de vaccin Jynneos, care este destinat să prevină variola maimuței și variola clasică la adulți.

„Vrem să avem flexibilitatea de a ne putea folosi resursele pentru a servi cât mai bine publicul și a proteja sănătatea. Dorim, de asemenea, să ne afirmăm angajamentul față de sănătatea comunităților LGBTQ din San Francisco, așa cum am făcut întotdeauna în mod istoric ca oraș”, a declarat Susan Philip, ofițerul de sănătate din San Francisco.

Philip a subliniat că nu intenționează să solicite închideri sau restricții, o poziție care distinge această măsură de ordinele sanitare emise pe parcursul pandemiei COVID-19.

„Poate mai îngrijorător decât numărul mare de infecții este traiectoria, care continuă să crească”, a mai spus Philip în timpul unei conferințe de presă.

Cu numărul actual de cazuri, San Francisco și Los Angeles par a fi cele două focare cele mai îngrijorătoare ale epidemiei de variola maimuței din California.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, sâmbătă, că focarul de variola maimuţei, care se răspândeşte rapid, reprezintă o urgenţă sanitară globală.

Comisia Europeană (CE) a aprobat o extindere a unui vaccin produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic – Imvanex – în lupta împotriva răspândirii variolei maimuţei.

Bilanţul a ajuns la aproape 17.000 de persoane în 74 de ţări, majoritatea cazurilor fiind înregistrate în Europa.

Virusul se răspândeşte prin contact apropiat şi tinde să provoace simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii pline de puroi.

                                                                                                                   Adina Silav