4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:12
No menu items!

Primul manager de spital din România care nu mai permite personalului sanitar nevaccinat să lucreze în anumite secţii. Ce spune ministrul Sănătății

spot_img

Managerul Spitalului Municipal Dej, medicul Mihai Pandrea a anunţat, miercuri, că nu va mai permite personalului medical nevaccinat să lucreze în anumite secţii. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a declarat că eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii, printre care și cadrele medicale, s-ar putea face doar printr-un proiect de lege în Parlament, cu un anumit termen tranzitoriu. „Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit. Îndrumăm, recomandăm ferm pe toată lumea care încă nu s-a vaccinat, inclusiv din rândul medicilor sau personalului medical, să se vaccineze”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Medicul Mihai Pandrea spune că a anunţat deja întregul personal medical din spital de decizia luată.

Decizia vine în contextul în care, Spitalul Municipal Dej a fost copleşit de numărul mare de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

„În două săptămâni a explodat numărul pacienţilor infectaţi.

Astăzi, în acest moment, avem 23 de pacienţi pe secţia de COVID-19 şi şase în terapie intensivă.

De această dată dau decizie internă, urmează azi să o scriu, am anunţat pe toată lumea: nu voi mai accepta să se lucreze pe secţia COVID şi în punctele unde există contact cu COVID – Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Terapia Intensivă, Radiologie, etc. – decât cu personal vaccinat.  

Am transmis asistentelor – celor care nu sunt vaccinate – că, deşi vor fi afectate la buzunar, nu voi ezita să le detaşez. Le iau de acolo, le detaşez, şi duc altele care sunt vaccinate.

Eu, ca manager, consider în acest moment că pe acele secţii şi compartimente care lucrează cu pacienţii COVID este obligatoriu ca personalul să fie vaccinat”, a declarat medicul Mihai Pandrea, managerul Spitalului Municipal Dej, pentru Radio FIR.

Acesta a mai precizat că procentul de vaccinare la spitalul dejean este de 83%”, potrivit Dej24.ro.

Eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii s-ar putea face doar printr-un proiect de lege în Parlament, cu un anumit termen tranzitoriu, a spus ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

„Trebuie să asigurăm pacientului încrederea și siguranța că atunci când pășește într-o unitate sanitară, are siguranța că persoana cu care discută, că e medic, că e altă categorie de personal medical ori este vaccinată ori este testată (…). Acesta este principiul.

În ceea ce privește modalitatea în care acest principiu ajunge a fi reglementat, vom veni în câteva zile cu anumite soluții, dar eu cred categoric că trebuie reglementate aceste situații”, a spus Cseke Attila.

Întrebat dacă ar fi de acord cu vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajați, ministrul interimar al Sănătății a răspuns:

„Vă rog să ne lăsați câteva zile să venim cu o soluție, pentru că fiecare dintre aceste modalități trebuie discutate cu specialiștii.

Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit.

Îndrumăm, recomandăm ferm pe toată lumea care încă nu s-a vaccinat, inclusiv din rândul medicilor sau personalului medical, să se vaccineze.

Din punct de vedere procedural, este o procedură legală mai lungă și atunci noi analizăm posibilitățile care ne conduc la o siguranță a funcționării spitalelor.

La ce mă refer? În ce privește o măsură posibilă de vaccinare obligatorie, ea nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege, prin Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu sau termen în care ar intra în vigoare, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze. Deci aici avem un termen, dacă vreți, prelungit.

La partea de testare a personalului care nu este vaccinat, avem o posibilitate de introducere a măsurii mult mai rapidă, chiar dacă și această măsură trebuie să treacă prin Parlament.

Deci aceste chestiuni le discutăm cu specialiștii, inclusiv cu juriștii și vom veni cu o soluție pe una din aceste variante”, a spus Cseke Attila.​