6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:14
No menu items!

Primul dosar la DNA după alegerile prezidențiale: voturi contra bani publici. UPDATE: Mircea Moloț a fost reținut

spot_img

Președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț (PNL), este acuzat că ar fi condiționat alocarea de fonduri pentru o localitate de modul în care vor vota sătenii la prezidențiale

mircea-molot

UPDATE 18.04

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, a fost reținut, miercuri seară, de procurorii DNA Alba.


Președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloț, este audiat, miercuri dimineață, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Alba, într-un dosar în care este acuzat că ar fi condiționat alocarea de fonduri pentru o localitate de modul în care votează sătenii la prezidențiale.

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei  că Mircea Ioan Moloț este acuzat de nu mai puțin de nouă fapte de corupție – trafic de influență în formă continuată, trei infracțiuni de luare de mită, folosirea autorității pentru a obține foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, două infracțiuni de spălare de bani, conflict de interese și deținere fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.

Astfel, susțin procurorii, pe de o parte Mircea Moloț ar fi condiționat alocarea de fonduri guvernamentale comunei Turdaș (județul Hunedoara) de modul în care urmau să voteze sătenii la alegerile prezidențiale – fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

La data de 19.10.2014 Mircea Ioan Moloţ, în calitate de preşedinte al  Consiliului Judeţean Hunedoara  s-a folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, jud. Hunedoara, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba

Cât privește traficul de influență în formă continuată, faptele lui Mircea Moloț datează din 2011 și au fost vizate de anchetatori încă din februarie anul acesta, în dosarul în care, pe 7 noiembrie, s-au făcut percheziții la Consiliul Județean Hunedoara.

Pe de o parte, susțin sursele citate, la sfârșitul anului 2011, Moloț și-ar fi traficat influența pe lângă Victor Arion, directorul societății Aparod Deva – al cărei acționar majoritar (76,72% din acțiuni) este CJ Hunedoara – pentru ca acesta să acorde un contract pentru tratarea apelor uzate, în orașele Deva și Hunedoara, societății VIVA CONSTRUCT SRL. Contractul a fost acordat înainte de finalizarea procedurii de achiziție publică. La rândul ei, VIVA CONSTRUCT a cedat execuția unei părți din lucrări către SC VIVANTY INDUSTRIES SRL Şoimuş, firmă controlată direct, în calitate de asociat şi administrator, de ginerele lui Mircea Ioan Moloț, Robertto Patrik Venter.

Ulterior, în perioada iunie 2012-martie 2013, Moloț ar fi intervenit din nou pe lângă Victor Arion pentru alocarea unui contract de lucrări, în valoare de aproape 3,8 milioane de lei (aproximativ 860.000 de euro) societății EURO CONS EXPERT SRL, unde avea interese directe patronul VIVA CONSTRUCT, Vasile Axinte. În schimbul acestui serviciu, VIVA CONSTRUCT a asfaltat o stradă din satul Mărtinești pe care Moloț are o casă. Asta, în condiţiile lipsei proiectului tehnic sau a autorizaţiilor de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului.

Mai mult, arată anchetatorii, Mircea Moloț este acuzat și de luare de mită, deoarece, în ultimii patru ani, ar fi creat un circuit financiar prin care fondurile publice aprobate pentru proiecte au fost redirecționate în conturile unor firme de casă – precum VIVA CONSTRUCT SRL – care, la rândul lor, le-au redirecționat către firmele controlate de ginerele lui Moloț, prin subcontractare fictivă. Astfel, în perioada 26 mai 2011-23 septembrie 2014, VIVA CONSTRUCT a încheiat contracte cu VIVANTY INDUSTRIES SRL, în valoare totală de peste 4,4 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro), iar, în perioada 10 decembrie 2011-08 noiembrie 2013, a derulat tranzacții financiare cu CRISTALYN DINAMIC SRL (și ea controlată de ginerele lui Moloț – n.r.), în valoare de aproape 4 milioane de lei (aproximativ 900 de mii de euro).

Iar subcontractele încheiate cu firmele ginerelui său nu au fost suficiente pentru Mircea Moloț. În perioada iunie – iulie 2014, acesta a condiționat plățile pe care CJ Hunedoara urma să le facă către VIVA CONSTRUCT de asfaltarea ulițelor din localitatea Aurel Vlaicu, fără contract și fără autorizație.

În plus, VIVA CONSTRUCT nu a fost singura firmă care, pentru a încheia contracte cu CJ Hunedoara, a fost obligată să subcontracteze către firmele controlate de ginerele președintelui CJ. Aceeași „rețetă” a fost aplicată de Mircea Moloț și societății TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL (administrată de Emanoil Pup și controlată de vicepreședintele CJ Hunedoara, Ioan Tiberiu Balint) care și în 2012, dar și în acest an a derulat, în schimbul contractelor obținute cu CJ Hunedoara, tranzacții financiare totalizând peste un milion de lei (aproximativ 200.000 de euro) cu societățile controlate de Robertto Venter.

În privința spălărăii de bani, Moloţ este acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Hunedoara, a determinat încheierea contractelor, emiterea de facturi şi efectuarea de plăţi dintre SC VIVA CONSTRUCT SRL şi SC EURO CONS EXPERT SRL pe de-o parte şi firmele controlate de ginerele său, pe de altă parte, în perioada 2010-2014. Potrivit surselor citate, au existat nu mai puțin de 21 contracte, „urmărindu-se disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a executării contractelor”.

Pe de altă parte, Mircea Moloț este acuzat și de instigare la spălare de bani.

Încheierea „contractelor”, respectiv emiterea de facturi şi efectuarea de plăţi dintre SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL pe de-o parte şi SC CRISTALYN DINAMIC SRL şi SC VIVANTY INDUSTRIES SRL pe de altă parte, în perioada 2010-2014 a fost determinată de Moloţ Ioan Mircea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, care a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”. În urma iniţierii şi efectuării plăţilor în aceste modalităţi SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL a transferat către SC VIVANTY INDUSTRIES SRL 265.000 lei, iar către SC CRISTALYN DINAMIC SRL suma de 886.750 lei.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba  

Mai mult, din 2010 până acum, Mircea Moloț ar fi comis și infracțiunea de conflict de interese, deoarece, ca președinte al CJ a semnat documentele pentru plata serviciilor de publicitate și reclamă achiziționate de Consiliul Județean de la societățile fiicei sale, Alexandra Moloț, plăți însumând aproape un milion de lei (aproximativ 200.000 de euro). 

În fine, la percheziția făcută pe 7 noiembrie la CJ Hunedoara, în biroul lui Mircea Moloț procurorii SNA au găsit un document clasificat ca „secret”, pe care acesta nu avea niciun drept să-l dețină. Prin urmare, Moloț a fost pus sub acuzare și pentru infracțiunea de deținerea unui document ce conține informații secrete de stat.

Alături de Mircea Ioan Moloț, în același dosar, sunt anchetați atât proprietarii societăților de la care ar fi primit mită președintele CJ Hunedoara  – Vasile Axinte, Victor Arion și Emaoil Pup -, dar și ginerele lui Mircea Moloț, Robertto Patrik Venter și vicepreședintele CJ Hunedoara, Ioan Tiberiu Balint. Anchetată în același dosar este și Mariana Frățilescu, administrator al unei firme, care ar fi încercat să-l ajute pe Moloț să ascundă conflictul de interese. Practic, cei aproape un milion de lei plătiți de CJ pentru contractele de publicitate ar fi trecut mai întâi prin conturile societății lui Frățilescu și ar fi fost transferate apoi în conturile firmelor Alexandrei Moloț.