-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:37
No menu items!

Primele vaccinuri modificate pentru prevenirea mutațiilor COVID, în faza studiilor

spot_img

Medicul care a descoperit mutația covid din Africa de Sud este convins că virusul are capacitatea de a păcăli la infinit răspunsul imun, iar pentru a-i reduce șansele de a scăpa este nevoie de reducerea numărului global de infecții. Studiile și opiniile unor specialiști de top se regăsesc în cea mai recentă analiză Nature referitoare la răspunsul imun după infecția covid.

Săptămâna trecută, versiunile actualizate ale vaccinului Moderna, bazate pe secvența genetică a variantei B.1.351, au fost inoculate pentru prima dată participanților la studiu. Alți dezvoltatori, inclusiv Pfizer și BioNTech, intenționează, de asemenea, să testeze vaccinurile pe baza secvenței genetice a B.1.351

Cercetătorii din Africa de Sud au identificat mutația B.1.351 la sfârșitul anului 2020. Această variantă  este majoritară între cazurile autohtone și s-a răspândit în întreaga lume. Mutația sud-africană a atras atenția oamenilor de știință, deoarece a fost legată de focare puternic afectate de primul val, dar și pentru că a păcălit anticorpii care obișnuiau să dezactiveaze SARS-CoV 2, relatează Nature.

Cercetările Institutului de Sănătate din Durban (Africa de Sud) au stârnit panică după ce au arătat că mutația evită anticorpii produși de majoritatea persoanelor deja infectate în primul val, iar după un timp au arătat că varianta păcălește și vaccinurile Novavax, Johnson & Johnson și AstraZeneca.

Luna trecută, aceeași cercetători au arătat că persoanele care și-au revenit din infecția cu B.1.351 au produs anticorpi capabili să blocheze și alte tulpini, chiar și pe cea identificată în Brazilia. Oame nii de știință credă că anticorpii generați de această mutație sunt capabili să recunoască caracteristici ale proteinei virale care nu diferă între aceste variante.

În unele cazuri, anticorpii „maturi” au recunoscut variantele coronavirusului, inclusiv B.1.351, pe care versiunile anterioare ale acestor anticorpi nu le-au recunoscut. Un tip de anticorp maturizat ar putea chiar neutraliza coronavirusurile legate la distanță.

Nu este evident cum se face ca vaccinurile să declanșeze astfel de anticorpi. Maturizarea lor apare atunci când moleculele virale numite antigeni, care sunt recunoscute de anticorpi, persistă în organism.

Prin urmare, unele dintre vaccinurile care au fost administrate la milioane de oameni ar putea declanșa deja răspunsuri imune rezistente la variante, susțin cercetătorii consultați de Nature.

Un alt studiu de lungă durată COVID-19 din Seattle, Washington, a raportat că, după ce au primit o singură doză de vaccin ARNm, participanții care au fost infectați anterior cu SARS-CoV-2 au produs anticorpi care pot neutraliza B .1.351, precum și o variantă de circulație anterioară. Acei oameni au produs, de asemenea, niveluri mult mai mari de anticorpi decât se observă de obicei chiar și la cei care au primit două doze de vaccin.

Aceste noi cercetări au deschis deja calea către dezvoltarea unor vaccinuri ce pot proteja împotriva unei game largi de mutații. Faptul că virusul dezvoltă în mod repetat aceleași mutații care evită imunitatea ar putea însemna că proteina sa de vârf are o capacitate limitată de schimbare, afirmă cercetătorii.