Preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu, şi vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun, au fost demişi din funcţii, deciziile urmând să fie publicate luni în Monitorul Oficial, fiind vorba de funcţii de demnitate publică.
”Dragii mei, am luat act de decizia domnului Prim Ministru de a fi destituit din funcţia de preşedinte al ANPDPD. Eu mă consider o persoană demnă şi un profesionist şi nu vreau sa comentez aceasta decizie. Pentru mine aceasta funcţie nu a reprezentat o sinecură şi nu am o miză politică. Tot ceea ce am făcut a fost să mă pun în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi si să repun pe picioare o instituție care a pătimit atât de mult de-a lungul anilor. Au fost cel puţin cinci reorganizări sau desfiinţări succesive ale acestei instituţii în ultimii zece ani, fapt ce se răsfrânge şi în calitatea politicilor sociale din acest domeniu. Legat de situaţia tragică şi cele petrecute în serviciile sociale apărute în spaţiul public zilele acestea, doresc să vă spun că monştrii care au avut aceste comportamente faţă de persoanele cu dizabilităţi trebuie să suporte consecinţele legii. Vă asigur însă că toate acţiunile noastre de control şi monitorizare au fost realizate cu profesionalism şi de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală. Vă mulţumesc pentru tot sprijinul şi îmbrăţişez comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din România”, a scris Tomescu pe pagina de Facebook.
Pe lângă preşedintele Autorităţii, a fost demis şi vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun.
Conform stirileprotv, care citează surse guvernamentale, ar fi fost demiși în total șase șefi din instituții cu atribuții de control, la nivel central și la nivelul județului Ilfov. Este vorba despre Agenția Națională pentru Inspecție Socială, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Direcția de Asistență Socială și Direcția de Sănătate Publică.
De astăzi, 10 iulie, toate centrele de copii, bătrâni vor fi verificate şi reanalizate toate autorizaţiile.
„Termenul va fi o săptămână, sub coordonarea prefecţilor. Solicit autorităţilor toleranţă zero faţă de persoanele care au jefuit aceste persoane. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat şi bunurile, şi casele“, a transmis premierului Marcel Ciolacu, după o şedinţă cu responsabilii în domeniu.
Verificări și în Poliție
O serie de anchete interne vizează conducerea Poliției Voluntari, pe cea a Poliției Afumați și pe cea a Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, susțin surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, verificările urmează să stabilească dacă la cele trei unități de poliție au existat sesizări, formulate anterior deschiderii dosarului de către DIICOT, și dacă polițiștii și-au făcut datoria în privința acestora. Decizii în privința unor sancțiuni sau a unor demiteri ar urma să fie luate în baza rezultatelor acestor verificări, au mai precizat aceleași surse.
„Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul de la autorizare, monitorizare şi control”, a mai spus Marcel Ciolacu.
„Cine are de făcut o treabă să o facă, iar cine nu-şi face treaba să răspundă, iar cine nu înţelege să îşi facă treaba, să plece acasă. Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu.Vorbim de copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, cele mai vulnerabile persoane. Sunt ferm convins că, în viitoarea sesiune, împreună cu toţi partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens”, a conchis Ciolacu.
Adina Silav