1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:32
No menu items!

Primele de Paște au urcat salariul mediu cu 5% în martie. Care au fost domeniile privilegiate

spot_img

Salariile compensatorii pentru persoanele disponibilizate ar putea fi tăiate

Câștigul salarial mediu a fost, în luna martie a acestui an, de 1.706 lei, cu 4,9% mai mare decât în februarie, arată Institutul Național de Statistică (INS). Motivul creșterii a fost acordarea primelor de Paște și a altor premii, iar domeniul cu cele mai mari câștiguri a fost fabricarea produselor de tutun, pe când cele mai mici valori s-au înregistrat în hoteluri și restaurante.

”În luna martie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă, tichete cadou şi de vacanţă), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.

Dacă un angajat din domeniul fabricării produselor de tutun a câștigat în medie, în luna martie, 7.281, rspectiv cu 56,5% mai mult decât în februarie, unul din domeniul ospitalității (hoteluri și restaurante) a câștigat numai 970 de lei. În privința creșterilor față de luna februarie, printre domeniile cele mai privilegiate s-au numărat și fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice și extracția petrolului brut și a gazelor naturale, unde avansul salariului mediu a fost între 15% și 20%.

Creșteri semnificative s-au mai produs în asigurări, telecomunicații, fabricarea de mașini, respectiv între 10% și 13%. În industria metalurgică și intermedieri financiare salariul mediu a crescut între 8% și 9,5%.

În privința domeniilor cu cele mai mari scăderi ale salariului mediu, acestea au fost transporturile pe apă (-10,4%), prelucrarea lemnului (între -4,5% și -9%) și activitățile de producție cinematografică (între -2% și -3%).

”În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: învăţământ (2,6%), sănătate şi asistenţă socială (1,7%), administraţie publică (0,8%). Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%”, mai arată INS.

La o inflație de 0,03% față de februarie, câștigul salarial raportat la inflație a fost de 4,9%.

C.C.