2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:55
No menu items!

Primarul din Cernavodă, acuzat că favorizează o asociație în detrimentul copiilor bolnavi

spot_img

Hansa Gheorghe_primar Cernavoda

Angajaţi din DGASPC şi familiile din Cernavodă care au copiii diagnosticaţi cu autism şi alte afecţiuni psihomotorii creditează cu şanse reduse proiectul Asociaţiei „Departe de casă”, respectiv înfiinţarea unui “Centru de terapie şi asistenţă educaţională”, pe raza acestei localităţi, dat fiind faptul că membrii acesteia nu au pregătirea necesară oferirii unor servicii de calitate şi nu au mai desfăşurat astfel de activităţi recuperatorii, existând suspiciunea că, în fapt aceştia, au mai degrabă unele interese financiare.

Mai mult, în contextul în care şi Fundaţia „World Vision” îşi încetează activitatea în localităţile Cernavodă şi Medgidia, începând cu al doilea semestru al acestui an, se vor înregistra multe situaţii de afectare a drepturilor persoanelor aflate în dificultate de pe raza acestor localităţi. Astfel, numai la nivelul oraşului Cernavodă cei 46 de beneficiari ai serviciilor fundaţiei (copii cu ADHD, sindrom Down, tetrapareză spastică, autism, etc.) iar la nivelul localităţii Medgidia un număr de aproximativ 40 de beneficiari, vor fi nevoiţi să identifice, pe cont propriu, alternative de continuare a activităţilor recuperatorii, existând chiar posibilitatea ca activitatea de recuperare a acestora să fie sistată.

În 17 decembrie 2012, la şedinţa Consiliului Local (CL) Cernavodă, conform procesului verbal, la punctul 8, de pe ordinea de zi, a fost dezbătut „Proiect de hotărâre privind implementarea proiectului social „Centru de terapie şi asistenţă educaţională” în oraşul Cernavodă”, iar la punctul 24, a fost dezbătut „Proiect de hotărâre privind aprobarea schimbării destinaţiei celor două camere numerotate 1 şi 2 situate în str. Cazărmii nr.6 din incinta Internatului Şcoală, având o suprafaţă utilă de 48,01 mp în „Centru de terapie şi asistenţă educaţională” şi repartizarea cu titlu gratuit, către Asociaţia „Departe de casă”. Totodată s-a aprobat şi finanţarea necesară implementării proiectului în cauză cu suma de 50.000 lei.

Asociaţia „Departe de casă” a fost înfiinţată la 4 mai 2012, în Constanţa, având ca scop „realizarea activităţilor de interes comunitar” şi îi are ca membrii fondatori pe: Dănilă Cheraţa, Raluca Comănescu şi Diana Nicoleta Iamandi.

Susţinerea manifestată de primarul din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, în ce priveşte interesele Asociaţiei „Departe de Casă” nu este întâmplătoare, ci este generată de faptul că Diana Nicoleta Iamandi a fost angajată în Primăria Cernavodă, fiind foarte apropiată de fiica edilului, Ana Eleonora Hânsă. Inițial, Diana Nicoleta Iamandi a fost secretara lui Gheorghe Hânsă, şi, ulterior, pe fondul unei relaţii foarte apropiate cu acesta, a devenit șef al Serviciului Integrare Europeană, context în care, împreună cu primarul, a efectuat mai multe călătorii în străinătate, în perioada 2007-2008.

În şedinţa din 31 ianuarie, CL Cernavodă a continuat să sprijine asociația, prin introducerea pe ordinea de zi, a proiectului de hotărâre privind aprobarea schimbării destinaţiei celor opt camere numerotate de la 11-18, situate în str. Cazărmii nr. 6, din incinta Internatului Şcolar, în „Centru de terapie şi asistenţă educaţională” şi repartizarea cu titlu gratuit, către Asociaţia „Departe de Casă”, în condiţiile în care clădirea căminului, proprietatea CNE Cernavodă, avea altă destinaţie – stabilită prin protocolul în baza căruia primăria a primit spaţiul de la CNE Cernavodă.  Prin urmare, spaţiul are destinaţia de internat şcolar şi primăria, fără acordul CNE Cernavodă, nu poate schimba destinaţia acestuia. În data de 10.03.2013, cu ocazia Comitetului de Informare a Cetăţenilor, organizat de CNE Cernavodă, Gheorghe Hânsă l-a rugat pe Ionel Bucur – directorul CNE Cernavodă „să-i dea o hârtie, ceva” care să acopere decizia deja angajată a primăriei Cernavodă, primind acordul acestuia.

Sprijinul acordat de primar acestei asociaţii continuă în prezent – reprezentanţii acestei asociaţii ocupă un birou în sediul primăriei, iar unul dintre ei, cu sprijinul funcționarilor din Serviciul de Protecţie şi Asistenţă Socială, distribuie persoanelor care intră în Primărie, un set de trei formulare tipizate, în vederea înscrierii la centru. Protocolul încheiat de primărie cu Fundaţia „World Vision” a expirat, iar fundaţia nu va mai beneficia de finanţare din partea autorităţilor din Cernavodă, primarul Gheorghe Hânsă refuzând să semneze protocolul de colaborare, în ciuda faptului că, la data de 25 martie 2013, Consiliul Local Cernavodă a aprobat cu 16 voturi pentru Hotărârea nr.96 „privind aprobarea încheierii unui protocol de colaborare între Consiliul Local Cernavodă şi Fundaţia World Vision România”.

Fundaţia „World Vision” derulează activităţi în localitatea Cernavodă de mai mult de 10 ani, recent finalizând proiectul cu fonduri europene „Centrul multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunile Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Vestul Olteniei”. Beneficiari ai acestui proiect au fost 700 de copii cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din judeţele Cluj, Dolj, Vâlcea şi Constanţa. Directorul DGASPC Constanţa, Petre Dinică, sprijină fățiș demersurile primarului Gheorghe Hânsă de a direcţiona preferenţial unele fonduri publice către entităţi private controlate prin interpuşi.

Andi Topală