A preluat conducerea Primăriei Sectorului 4 al Capitalei într-un moment în care nimeni nu și-ar fi dorit să facă asta: imediat după incendiul de la clubul Colectiv și demisia primarului Cristian Popescu Piedone, pe fondul emoției colective și al protestelor de stradă generate de tragedia care a provocat zeci de morți și răniți. Acum, la capătul a două luni de mandat ca interimar, Daniel Băluță spune că una dintre cele mai mari realizări ale sale este că a reușit să repună instituția pe drumul către normalitate. De altfel, normalitatea pare să fie laitmotivul mandatului său.
Într-un interviu acordat Sursa Zilei, Daniel Băluță explică ce înseamnă pentru el normalitate: eliminarea birocrației și, implicit, a corupției, dar și un sector în care sunt încurajate investițiile economice, în care mediul privat creează noi locuri de muncă și care arată precum un mic oraș occidental: cu școli și blocuri reabilitate, cu trotuare și străzi impecabile, cu spații verzi și locuri de joacă.
„Este foarte dificil momentul în care am devenit primar interimar, este foarte apăsător motivul pentru care am devenit primar interimar. Odată ce am preluat această poziție, am încercat să depășesc, împreună (și subliniez ÎMPREUNĂ) cu echipa colegilor din Primăria sectorului 4 un șoc. Evenimentul în sine, tragedia Colectiv a reprezentat, inclusiv pentru comunitatea lucrătorilor Primăriei sector 4 un șoc, evenimentele ce au urmat după aceea au adâncit această problemă, astfel încât primul obiectiv pe care l-am avut a fost acela de a aduce instituția în stare de normalitate și de a nu face nimic altceva decât să repornim motoarele și să prestăm serviciile firești pe care orice instituție a administrației publice trebuie să le presteze pentru cetățeni. Nu a fost și nu este un lucru ușor, cu mare dificultate, din punct de vedere emoțional, oamenii au reușit să depășească aceste momente, însă drumul către normalitate cred că a fost unul fără echivoc, astfel încât, în acest moment, serviciile pe care primăria le păstrează sunt în parametri, oamenii sunt echilibrați și ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut pentru cetățenii sectorului 4, pentru bugetul pe care îl judecăm pentru anul 2016, pentru obiectivele de investiții pe care le avem și pentru îmbunătățirea circuitului documentelor, astfel încât timpii de așteptare pe care oamenii îi au la acest moment să fie din ce în ce mai scurți. Pe scurt, să reducem birocrația. Acesta este dacă vreți bilanțul acestor două luni. Cuvântul care marchează acest interval este NORMALITATE”, explică Daniel Băluță.
Admite însă că măsurile pe care le-a luat pentru flexibilizarea sistemului pentru cetățeni și care presupun ceva mai multă muncă pentru angajații primăriei pe care o conduce nu îl fac foarte popular în rândul acestora din urmă. „Dar oamenii au înțeles și se adaptează noilor cerințe”, adaugă primarul interimar. Iar primii pași au fost deja făcuți. Primăria Sectorului 4 se poate lăuda cu o premieră în administrația publică din România: un birou unic pentru investitori, o măsură care încurajează mediul privat.
Ca dovadă, o măsură importantă pe care am luat-o și este unică în administrația publică locală, cel puțin din București, a fost înființarea Biroului unic pentru investitori. Este o structură menită să reducă drastic birocrația, astfel încât investitorii care vin în sectorul nostru cu sume mai mari de 500.000 de euro beneficiază de ajutor direct și de celeritate în eliberarea documentelor de orice fel
Daniel Băluță
Susținerea unui #MemorialColectiv și ajutorul acordat victimelor înseamnă normalitate
Dovezi de normalitate sunt, în opinia primarului Daniel Băluță, și ajutorul acordat victimelor de la Colectiv și familiilor acestora, și susținerea ridicării unui Memorial la locul tragediei. „E un lucru pe care vreau să-l menționez și mi se pare, de asemenea, un lucru normal, pentru victimele de la Colectiv, respectiv pentru răniți, cei care au domiciliul în sectorul 4. Avem o hotărâre de consiliu și răniții sunt ajutați de către Primăria sectorului 4. Consiliul local și noi ne-am ocupat de acest lucru”, spune Băluță.
Cât despre proiectul unui Memorial Colectiv, este gata să-l susțină: „Orice inițiativă – și veți vedea că și noi, la rândul nostru, vom avea inițiative în acest spirit – pe care atât familiile victimelor, cât și societatea civilă o va susține, va fi susținută și de noi, din toate punctele de vedere. Vom fi alături de un astfel de proiect și alături de oameni în primul rând”.
Politică fără promisiuni
Deși este primul pe lista PSD pentru o candidatură la postul de primar al sectorului 4, la localele din luna mai, Daniel Băluță așteaptă încă decizia conducerii partidului, care ar trebui să vină în acest weekend. Cu toate acestea, primarul interimar al sectorului 4 – devenit, la sfârșitul anului trecut ales, și șeful organizației locale a partidului – pare nu doar candidatul-model, ci și politicianul-model. Vorbește cu respect și apreciere despre adversarii politici și nu face promisiuni. „Nu aș vrea să mă transform în tipul de primar sau de politician care vine și vorbește despre proiectele mărețe pe care le are, aș prefera să vorbesc despre ce am făcut. Mai bine să facem și să nu ne hazardăm în promisiuni”, spune Băluță.
Și se poate lăuda că a făcut, deși până acum poate contabiliza doar două luni la conducerea primăriei: „Am creat cadrul legal pentru a închiria 240 de unități locative pentru cei care au fost evacuați, tot aici intră listele uriașe de oameni care au nevoie de locuință socială, am ajutat copii – nu doar pe cei care au nevoie de burse sociale – am ajutat cu bursele de studiu, cu bursele de merit și mai mult, ne-am ocupat de cei care au performanță – atât de copii, cât și de profesorii care au contribuit la obținerea acestor performanțe. Am reușit, după lupte seculare (ca să-l cităm pe Caragiale) să luăm un pian pentru comunitatea elevilor de la Liceul Dinu Lipatti”.
În eventualitatea unei candidaturi, mesajul său pentru alegători este simplu: „Cred că, prin ceea ce am făcut până în momentul acesta și prin ceea ce voi dovedi în continuare, sunt suficient de multe indicii că pot continua lucrurile bune și că pot aduce, cu certitudine, și alte lucruri care am constatat că lipsesc acestui sector”.
Raluca Dan
Andi Topală