Primarul comunei tulcene Ceatalchioi, Tudor Cernega, a cerut autorităţilor naţionale sprijin pentru locuitorii satului Plauru, care de mai mult de o lună susțin că dronele ruseşti care atacă portul ucrainean Izmail ar zbura chiar pe deasupra caselor lor şi că unele dintre ele cad foarte aproape de localitate.
El a discutat cu ministrul Apărării posibilitatea ca cei care doresc să fie strămutați și să primească mâncare și cazare, așa cum primesc și cei din Ucraina.
Tudor Cernega, a cerut autorităţilor sprijin pentru locuitorii satului Plauru, care de mai mult de o lună semnalează faptul că dronele ruseşti care atacă portul ucrainean Izmail le survolează casele şi unele dintre ele cad foarte aproape de localitate. Unii tulceni din comuna Ceatalchioi spun însă că nu vor să plece din satele în care s-au născut.
„În timpul întâlnirii cu ministrul Apărării (desfăşurată miercuri după-amiază – n.r.) am luat în calcul inclusiv posibilitatea strămutării benevole. Rămâne ca eu să iau legătura cu localnicii, iar celor care doresc să fie strămutaţi benevol să li se asigure aceleaşi condiţii ca şi celor din Ucraina, cazare şi mâncare. Consider că aceeaşi tensiune cauzată de război o au şi locuitorii din satul Plauru”, a declarat, pentru Agerpres, Tudor Cernega.
Primarul a mai spus că satul Plauru se află la o distanţă de cel mult 300 de metri de zona din portul Izmail în care au avut loc cele mai multe atacuri cu drone şi a amintit şi faptul că, din cauza numeroaselor nave care folosesc sectorul românesc al Dunării de pe braţul Chilia, pescarii nu-şi mai pot desfăşura activitatea.
„Navele au intrat în spaţiul românesc al Dunării, nu mai ai loc unde să arunci plasele, iar statul român şi-a luat mâna de pe noi”, a mai spus Tudor Cernega.
Militarii români au ridicat, miercuri după-amiază, din comuna Ceatalchioi, rămăşiţele unui aparat de zbor care poate fi asimilat unei drone ruseşti.
D.Constantin