-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:37
No menu items!

Primarii – patriarhii relaxării italiene. Vor să știe clar cum se va bea un expresso (NY Times)

spot_img

Au lansat drone înarmate cu insulte. S-au războit în batjocuri cu localnicii care se plimbau pe străzi. Au făcut investigații incognito. Și acum vor aplica regulile pentru modul în care italienii își pot relua viața, scrie New York Times, în ediția de luni, despre rolul și isprăvile primarilor italieni în respectarea restricțiilor din pandemia COVID-19.

Prim-ministrul Giuseppe Conte a detaliat planurile de a începe redeschiderea țării pe 4 mai, ușurând cea mai lungă perioadă de restricții din Europa. Oamenii vor putea vizita rudele la această dată, deși întâlnirile și petrecerile rămân interzise și sunt necesare formulare speciale pentru călătorie. Primarii italieni, ale căror reproșuri înfăptuite în favoarea votanților lor au devenit virale în mediul online, spun că intenționează să aplice noi reguli în timpul redeschiderii. Aceștia au lansat drone armate cu insulte, s-au confruntat cu escrocherii pe străzi și au amenințat că vor despărți personal petrecerile. Dar ei spun că avertismentele clare, dacă sunt colorate – un contrast cu mesajul guvernului național – au funcționat.

Într-un fel de ediție a coronavirusului „Undercover Boss”, primarul orașului italian din nordul orașului Asti a inspectat în mod prudent, săptămâna trecută, supermarketurile pentru vânzarea ilegală de produse neesențiale, scrie corespondentul New York Times, Jason Horowitz.

„În mod normal, trebuie să mă deghizez”, a spus primarul Maurizio Rasero într-un videoclip pe Facebook. Așa că a plecat cu ochelarii, a plecat cu barba. Reapărând fără ochelari și proaspăt bărbierit, a pus o șapcă de baseball și o mască, în mod natural. „Să mergem!”

Misiunea incognito a fost doar cea mai recentă tactică a primarilor italieni pentru a-i determina pe locuitorii neîncrezători să se supună măsurilor de blocare, deoarece Italia a devenit un centru al epidemiei globale.

Au lansat drone înarmate cu insulte. S-au confruntat personal cu înjurături pe străzi. Au batjocorit, la rândul lor, femeile pentru că și-au făcut părul, pentru că nimeni nu le va vedea în casele închise. Au întrebat toți cetățenii care merg pe câini dacă animalele de companie au probleme de prostată.

Aceste comportamente au fost parțial serviciu public, parțial arta actoricească, parțial campanie de auto-promovare. Dar primarii spun că au muncit și ei.

„Avem nevoie să trimitem un mesaj clar, cu un limbaj ușor brutal”, a spus Vincenzo De Luca, președintele Campania și fost primar al Salerno. „Am readus oamenii la realitate”.

Primarii au jucat un rol serios în confruntarea tragediei Italiei. Deoarece țara intenționează să înceapă redeschiderea pe 4 mai, ei spun că vor avea un rol critic pentru ca oamenii să urmeze regulile, deoarece viața este reorganizată pentru a evita aglomerația și recontaminările.

Rolul primarilor „va fi și mai important”, a declarat Antonio Decaro, primarul orașului sudul Italiei Bari și președintele asociației naționale a primarilor. El a spus că, de-a lungul crizei, primarii au făcut lucrurile concrete pentru a se asigura că săracii s-au hrănit, că persoanele carantinate și-au scos gunoiul, că nu au fost lăsați în urmă copiii părinților spitalizați. Mai presus de toate, a spus el, au sunat alarma. Decaro susține că renunțarea la putere a primarilor a fost decisivă. La începutul crizei, tot domnul Decaro, a mers la premierul italian, Giuseppe Conte, și a cerut ca toți cei 8.000 de primari ai Italiei să fie eliberați de  autoritatea pe care o aveau asupra politicii locale de sănătate.

Dar mulți primari au descoperit, de asemenea, că guvernarea domnului Conte i-a lipsit de forța și claritatea propriului mesaj. Primarii sicilieni au scris scrisori furioase în care au cerut mai multe fonduri pentru a preveni o catastrofă socială. Primarii din orașele de pe plajă s-au plâns că guvernul le-a lăsat nepregătite pentru ștergerea sezonului turistic de vară. Și primarii din orașele cele mai lovite din Lombardia au aventura că Roma le-a „abandonat” și i-a lipsit de truse de testare.

Pe măsură ce faza de deschidere a început, domnul Decaro s-a alăturat primarilor marilor orașe italiene – inclusiv Roma, Milano, Napoli, Torino, Florența și Veneția – într-o scrisoare adresată domnului Conte apelând pentru mai multă claritate și fonduri și pentru a permite simplificarea procedurilor pentru contractele de lucrări publice pentru ca lucrurile să se miște din nou. 

„Aveți încredere în primari”, au scris ei.

Domnul Decaro a declarat că a cerut, de asemenea, guvernului să ofere o linie uniformă cu privire la orice, inclusiv dacă un espresso trebuie consumat în picioare, la bar sau așezat la o masă, într-o ceașcă ceramică sau de unică folosință.

„Nu puteți redeschide fără îndrumări”, a spus el, adăugând că greul va reveni din nou primarilor pentru a se asigura că localinicii respectă regulile.

„În următoarele zile, trebuie să ne confruntăm cu alte probleme”, a spus el.

Acestea includeau transportul public, eșalonarea orarelor școlii și administrației și decizia dacă restaurantelor ar trebui să li se permită să se extindă pe mai mult spațiu public pentru a acoperi noua distanță necesară între mesele al fresco.

În această privință, avertismentele clare, chiar și pline de culoare ale primarilor Italiei, au contrastat în mod deosebit cu mesajul venit de la guvernul național, pe care criticii l-au numit un noroi confuz.

Primarii au interpretat totul diferit.

Antonio Tutolo, primarul localității Lucera, în Puglia, și-a pierdut răbdarea când a auzit că frizerii au vizitat casele femeilor din orașul său. – Înțelegi că sicriul va fi închis? spuse el, cu o mască atârnată sub bărbie.

Într-un alt videoclip, el a gesticulat cu forță în mănuși albastre în timp ce interzicea livrările de alimente de seară. „Este într-adevăr necesar ca pizza să fie livrată acasă?”, a strigat.

Cateno De Luca, primarul din Messina, orașul sicilian de peste strâmtoarea din Italia continentală, a făcut laudiența națională amenințând locuitorii orașului său care se plimbau.

„Te voi prinde mâine! Nu peste ani. Mâine!” țipă el. Apoi, în efortul de a opri persoanele neautorizate să vină în Sicilia, el a solicitat oamenilor să se înregistreze într-o bază de date cu 48 de ore înainte de sosire.

Guvernul de la Roma a numit această măsură ilegală, exacerbând un război de cuvinte în care l-a insultat cu vulgaritate pe ministrul de interne al țării. După ce l-a denunțat și, el a spus, „m-a făcut celebru”, i-a trimis trandafirii. El a spus într-un interviu că întreg guvernul național „s-a simțit demascat de un simplu primar”.

Luna aceasta, după ce a descoperit că oamenii cumpărau pungi de cărbune înainte de Paște, el i-a amenințat pe cei care își lăsau grătarul în balcon pentru parcuri. „Am comandat patru mega drone cu vocea primarului”, a spus el. „Îi vor vedea pe cei care se plimbă și îmi vor auzi vocea spunând:„ Ce [expresie cezurată] faceți? Plecați acasă.”

Massimiliano Presciutti, primarul orașului Gualdo Tadino, din Umbria, a vrut să știe: „Unde te duci cu acești câini cu prostate inflamate”.

Domnul Decaro, primarul orașului Bari, a spus că, în primele zile ale crizei, când oamenii nu-i respectau pe polițiști, el le-a spus: „Acum o să o sun pe prietena ta sau pe mama ta.”

El a avut deja un viral pe social media, din cauza unui clip de campanie în care a replica celor care l-au blamat pentru tot („Dacă femeia ta o face cu vărul tău, este vina mea”).

Sursa foto: Milano https://www.nytimes.com/