4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:07
No menu items!

Prima țară care trece la programul de lucru de 6 ore

spot_img

În ciuda studiilor care ne demonstrează că e o idee proastă, mulți dintre noi lucrăm 8 ore pe zi, poate chiar mai mult dacă nu terminăm ce avem de făcut în ziua respectivă. Mai multă muncă nu înseamnă şi eficienţă sporită. Potrivit unui nou studiu, la care au participat 600.000 de oameni, persoanele care lucrează 55 de ore pe săptămână sunt cu 33% mai predispuse unui atac de cord decât acelea care lucrează între 35-40 de ore pe săptămână, relatează sciencealert.com

Pe baza concluziilor acestui studiu, Suedia se îndreaptă spre programul de muncă de 6 ore, în locul celui clasic, de 8 ore.

„Programul de 8 ore nu este atât de eficient pe cât ai crede. Este foarte dificil să stai atâta timp concentrat. De aceea introducem pauze, pentru a ne face ziua mai uşoară. Dar în acelaşi timp este mai greu de separat viaţa privată de serviciu”, este de părere Linus Feldt, CEO-ul Filimundus, companie care dezvoltă applicaţi pentru telefoanele mobile. El este unul dintre adepţii programului de 6 ore. „Vrem să petrecem mai mult timp cu familia, să învăţăm lucruri noi, să facem mai mult sport „, a adăugat Feldt.

Potrivit acestuia, pe perioada experimentării programului de lucru de 6 ore, s-au înregistrat schimbări în modul în care lucrează angajaţii săi: stau departe de reţelele sociale şi de alte site-uri care le-ar putea distrage atenţia, iar şedinţele sunt foarte scurte. „Ne este mai uşor să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut”, a mai spus Linus Feldt. Mai mult – a arătat acesta – nivelul de productivitate s-a menținut, dar conflictele au scăzut, pentru că oamenii sunt mai fericiţi.

Şi alte companii vor să treacă la acest program.

De altfel, reprezentanțele Toyota din Suedia lucrează deja aşa, iar Svartedalens, un azil de bătrâni din Gothenburg, a implementat programul de 6 ore pentru asistente.

R.D.