Mormintele aparțin unor luptători celți
O necropolă celtică de incineraţie, cu 56 de morminte de peste 2.000 de ani, a fost descoperită în timpul unei cercetări arheologice pe şantierul Autostrăzii Transilvania.
Şeful echipei de cercetare arheologică, Sorin Cociş a precizat că mormintele descoperite aparţin unor luptători, care aveau asupra lor arme – săbii, cuţite şi fragmente de scut. Pe lângă aceste arme s-au descoperit atât vase din ceramică, cât şi brăţări din bronz, respectiv argint.
În urma investigaţiei arheologice, desfăşurată pe o suprafaţă de 1,8 hectare, a fost identificată o necropolă celtică de incineraţie, care cuprinde 56 de morminte cu un bogat inventar. Sunt morminte de luptători, am descoperit săbii, cuţite, fragmente de scut, dar şi brăţări din bronz şi argint, vase ceramice, precum şi urne funerare şi oase calcinate
Sorin Cociş
şeful echipei de cercetare arheologică
Prima necropolă celtică a judeţului Cluj
Potrivit arheologului Sorin Cociş, aceasta este prima astfel de necropolă celtică descoperită în judeţul Cluj şi printre cele mai bogate din România. El mai precizează că mormintele au fost descoperite la adâncime de un metru, iar acestea se extind şi în afara zonei pe care urmează să se construiască autostrada.
Andreea Brînzei