2.6 C
București
luni, 30 decembrie 2024 - 20:06
No menu items!

Prima ieșire a conducerii Hidroelectrica în fața acționarilor: Un eșec total de imagine

spot_img

Prima teleconferință a noului directorat al companiei Hidroelectrica SA s-a transformat într-un eșec de imagine și într-un argument al celor ce atrag atenția asupra procesului viciat de selectare a noilor manageri.

Întâlnirea online din data de 15 noiembrie a reprezentat prima interacțiune cu acționarii și potențialii investitori români și străini, adică fonduri de pensii și de investiții cu portofolii de miliarde de dolari, care au intrat în acționariatul Hidroelectrica după listarea la BVB din iulie 2023, sau care urmează să intre. La acest nivel, managementul se află în fața unor analiști care reprezintă fondurile de investiții, iar comunicarea și modul de prezentare trebuie să fie impecabile, ceea ce nu a fost cazul, potrivit unor surse concordante care au participat la teleconferință.

Principalele argumente sunt: toți membrii directoratului care au luat cuvântul au folosit engleză ”de baltă”, fără fluență în vorbire și cu multe greșeli; modul de filmare neprofesionist, cu un perete de sticlă pe fundal, care creează un efect de oglindă; atitudinea și limbajul informale ale membrilor directoratului. ”Felul în care s-au prezentat nu este normal pentru o companie strategică, listată pe bursă, cu o capitalizare de peste 10 miliarde de euro”, a declarat una din sursele citate.

 

În sesiunea de întrebări și răspunsuri, o reprezentantă a unei societăți de investiții a solicitat ca înregistrarea sau transcrierea teleconferinței să fie făcute publice, iar conducerea companiei a promis că asta se va și întâmpla. La aproape o săptămână distanță, înregistrarea sau transcrierea nu au fost făcute publice sau transmise acționarilor.

Listarea Hidroelectrica (H2O) la BVB, prin vân­zarea pachetului de 20% deţinut de Fondul Proprie­tatea, a deschis uşile pentru intrarea unor investitori cu mii de miliarde de dolari în administrare în acţionariatul celei mai importante companii din energia românească, potrivit unei analize publicate de Ziarul Financiar. Printre aceştia se numără americanii de la Vanguard şi Goldman Sachs, cei de la Eaton Vance Corp – una din cele mai vechi firme de investiţii din lume, cu o istorie de 100 de ani, britanicii de la RWC Partners şi suedezii de la East Capital. Expunerea celor mai mari zece investitori străini la Hidroelectrica este redusă, de circa 1,34% din companie, comparativ cu fondurile de pensii private Pilon II care au 9,4%. Cel mai mare acționar a rămas statul român, prin Ministerul Energiei, cu 80,06%.

Teleconferința de pe 15 noiembrie a avut ca scop prezentarea rezultatelor pe primele nouă luni ale anului, în creștere datorită condițiilor meteo favorabile. Veniturile au crescut cu 32%, până la 9,55 miliarde de lei, iar profitul a cescut cu 42%, la 5,18 mld. lei.

Hidroelectrica SA a anunțat că, începând din 7 noiembrie, noua conducere este formată din: Karoly Borbely, director general executiv; Bogdan Badea, director de investiții; Radu-Ioan Constantin, Chief Administrative Officer; Marian Fetița, Chief Financial Officer; Ianaș Rădoi, Chief Operating Officer.

Componența directoratului a fost decisă de Consiliul de Supraveghere, după un proces de selecție impus de OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Procesul de selecție nu a fost deloc unul linișit, pentru că au apărut acuzații privind intervenții politice iar unii dintre candidați au făcut solicitări de explicații după ce ar fi fost respinși fără motive temeinice.

Publicația Hotnews.ro a scris înainte de finalizarea procesului de selecție că favorit era Karoly Borbely, datorită susținerii politice din partea prim-ministrului Marcel Ciolacu. Karoly Borbely este căsătorit cu fiica lui Ionel Gagu, om de afaceri din Buzău, apropiat al lui Ciolacu. De asemenea, procedura de selecție a fost întârziată din cauza presiunilor făcute pe alte filiere politice, nemulțumite că favoriții lor nu intră pe listele scurte pentru interviuri.

Ulterior, Ministerul Energiei a trimis o echipă de control la Hidroelectrica pentru a verifica legalitatea procesului de recrutare. Publicația Economica.net citează din raportul emis la finalul inspecției, care arată că ”nu a identificat elemente care să conducă la ideea că procedura ar fi fost viciată în vreun fel”.

Raportul conține însă opiniile separate ale unuia din membrii Comitetului de Nominzalizare și Remunerare, care a atras atenția asupra unor nereguli:

  • Consultantul ar fi “exclus fără motive întemeiate persoane recunoscute public pentru prestațiile foarte bune avute în diverse întreprineri publice sau private, a trecut pe lista scurtă persoane care nu îndeplinesc unul dintre criteriile eliminatorii de selecție, nu a aplicat principiul imparțialității și nu a analizat cauzele sau implicarea managerială a persoanelor respective care au activat sau activează în companii cu pierderi, eliminându-i sau punctându-i diferențiat, fapt care a dus la un nou val de contestații de la aplicanți.”
  • Lista scurtă avea un număr foarte mic de candidați pentru majoritatea pozițiilor din directorat, evaluarea individuală și ca echipă a persoanelor nu a fost realizată complex și profesionist lăsând pe listă persoane care se află în litigiu cu Hidroelectrica, care nu ar face echipă cu alți membri din directorat dacă și aceștia ar câștiga selecția.
  • Au fost prezentați ”candidați care nu erau eligibili pentru lista scurtă întrucât nu au îndeplinit toate criteriile obligatorii de eligibilitate”;
  • “Același candidat pentru același criteriu de evaluare a fost notat fundamental diferit pentru cele trei poziții pentru care a candidat, deși era aceeași persoană, ceea ce denotă o lipsă de rigoare profesională inadmisibilă la aces nivel și care ridică semne de întrebare majore asupra relevanței punctajului acordat fiecărui candidat”.
  • “Pentru o societate listată la bursă și unde principiile transparenței și competitivității sunt esențiale, consider că riscul reputațional și juridic pentru Hidroelectrica (cu siguranță procedura va fi contestată în instanță cu mari șanse de câștig de către unii candidați) este infinit mai mic prin reluarea procedurii de selecție decât prin continuarea unei proceduri eronat și subiectiv înțeleasă și aplicată și în baza căreia membrii CS nu pot alege o echipă relevantă de profesioniști”.

Datele din acest raport au fost anonimizate, deci nu se știe cine a avut aceste opinii. Comitetul de Remunerare și Nominalizare, format din membrii Consiliului de Supraveghere, a supervizat activitatea consultantului.

Sursa Zilei a dezvăluit că prima ”decizie strategică” a noului director general a fost să constate că ceilalți membri ai Directoratului sunt ”supraponderali” și să le ceară să slăbească în două luni.

Pe profilul său de LinkedIn, Karoly Borbely menţionează că a terminat o competiție de tip Ironman, în Estonia, în 2021.

Tiberiu Szabo