Un focar masiv de COVID-19 la bordul unui pescador american i-a evitat pe membrii echipajului care aveau deja anticorpi împotriva noului coronavirus, oferind ceea ce oamenii de știință spun că este prima dovadă directă a faptului că aceste anticorpi protejează oamenii împotriva reinfectării, scrie prestigioasa revistă științifică Nature, în ediția de luni.
După o infecție virală, sistemul imunitar formează compuși numiți anticorpi neutralizanți care pot ataca virusul dacă invadează din nou. Însă cercetările anterioare nu au stabilit dacă astfel de anticorpi pot proteja oamenii de reinfectarea cu SARS-CoV-2.
Alexander Greninger de la Școala de Medicină a Universității din Washington din Seattle și colegii săi au testat echipajul unei nave de pescuit din SUA pentru SARS-CoV-2 și pentru anticorpi împotriva virusului.
Chiar înainte de plecarea navei, cercetătorii au testat 120 dintre cei 122 de membri ai echipajului și au constatat că toți erau negativ pentru SARS-CoV2. Un un focar a lovit însă nava la scurt timp după ce a ieșit în larg.
Testele post-călătorie au arătat că 104 membri ai echipajului din 122 de persoane au fost infectați. Niciunul dintre cei care au fost infectați și au fost testați înainte de îmbarcare nu au arătat anticorpi neutralizanți împotriva SARS-CoV-2.
Dar toți cei trei membri ai echipajului care au avut astfel de anticorpi înainte de plecare au scăpat de infecție, oferind dovezi statistic semnificative că neutralizarea anticorpilor dobândiți în timpul infecției SARS-CoV-2 protejează împotriva reinfecției, spun autorii. Rezultatele nu au fost încă examinate de la egal la egal.