1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:11
No menu items!

Prima decizie a Iuliei Motoc contra României. DNA plateste pentru show-ul de la frontiera. VIDEO

spot_img

Motoc_frontiera

A Treia Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului, din care face parte, ca proaspăt reprezentant al României, Iulia Antonella Motoc, a despăgubit, la începutul lunii februarie, doi poliţişti de frontieră ridicaţi în cadrul celei mai ample campanii împotriva corupţiei la frontierele de stat ale României. Este vorba despre lanţul de acţiuni organizate în 2011 de structura centrală a DNA, când peste 200 de poliţişti şi vameşi au fost aduşi la Bucureşti cu elicoptere şi autobuze de la sute de kilometri distanţă. Acţiunea este lăudată şi în raportul anticorupţie al Comisiei Europene din acest an, deşi multe dintre procese sunt încă în faza judecăţii pe fond şi doar o mică parte dintre suspecţi şi-au recunoscut vinovăţia.

Cei doi poliţişti de frontieră care au câştigat contra statului român sunt Daniela Căpăţână şi Matei Florin Constantin şi au obţinut despăgubiri de 3.000, respectiv 2.700 de euro, ca urmare a încălcării art. 3 din CEDO, respectiv tratamente inumane şi degradante pe care le-ar fi primit.

În plângerea formulată pro bono de avocatul Angelica Enache sunt menţionate detalii din faza nepublică a anchetei, cum ar fi drumul de 8 ore cu autobuzul de la  Radăuţi la sediul DNA Bucureşti, sub escorta mascaţilor, fără oprire, fără hrană sau măcar apă.

VEZI ÎN PLÂNGERI DETALIILE NEPUBLICE ALE OPERAŢIUNII DE LA FRONTIERĂ

Plângerea lui Constantin Matei

Plângerea Danielei Căpățână

Aflaţi sub puterea mandatelor de aducere, vameşii şi poliţiştii au rămas pe holurile DNA timp de aproape 12 ore, îmbrăcaţi în pijamale şi încălţaţi în papuci, deşi se aflau la mijlocul lunii februarie. Avocatul chiar reconstituie imaginea orelor interminabile până la aflarea oficială a acuzaţiilor, 60 de poliţiti stând care pe jos, care în picioare, pe o parte a holurilor DNA de la etajul întâi, şi apărătorii lor, pe partea cealaltă, fără strop de apă sau cineva care să le spună cât mai durează până la cele 20 de minute pe care urmau să le petreacă cu procurorul pentru o formalitate. Abia la 6 dimineaţa au fost duşi în arest preventiv, împrăştiaţi prin toate secţiile de poliţie din Capitală, înghesuiţi câte 12 în camere în care nu putea sta nici jumătate din acest număr, indifirent dacă erau fumători sau nu.

Judecarea propunerii de arestarea a durat şi ea alte 8 ore, în condiţii similare.
Daniela Căpăţână a negat săvârşirea celor 7 acte de luare de mită de care fusese acuzată, Matei Florin Constantin recunoscând o parte din cele 299 de „acte materiale” presupus documentate de DNA.

Fiecare dintre cei doi aşteaptă finalizarea procesului din România pentru a contesta şi restul procedurilor şi modul de instrumentare a cazului pe fond, întrucât în cazul poliţistei imaginile prezentate de DNA pentru incriminare nu conţin figura şi nici momentul presupusei mituiri, şi, similar, în aproape jumătate din „actele” poliţistului nu poate fi identificat autorul.

VEZI IMAGINILE PE BAZA CĂRORA DNA A OBŢINUT ARESTĂRI ÎN OPERAŢIUNILE DE LA VĂMI

În ultimii doi ani a crescut numărul cazurilor de procese finalizate. Numărul condamnărilor finale pronunţate în primele trei sferturi ale lui 2012 este aproape dublu faţă de cele din anul precedent şi de patru ori mai mare decât acum 7 ani. În 2011, peste 230 de poliţişti de frontieră şi vameşi din şase puncte de trecere a frontierei, au fost puşi sub acuzare pentru mită – asociere şi participare la grup organizat, în principal ân asociere cuinfracţiunea de contrabandă cu ţigări

Raportul anual anticorupţie al Comisiei Europene

Plângerea contra României a fost transmisă CEDO în 2012, în acest an fiind finalizate formalităţile de înţelegere cu Guvernul României pentru unul dintre poliţişti (Daniela Căpăţână), pe 31 ianuarie Curtea răspunzându-i şi lui Matei Florin Constantin. Ambilor poliţişti le-au fost viraţi cei 5.700 de euro în conturi în urmă cu câteva zile.

Mihaela Chiper