- UPDATE
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, la Baza 90 Otopeni, că trei dintre răniţii aduşi cu primul avion militar sunt în stare foarte gravă, aceştia fiind intubaţi şi în comă.
„Sunt trei pacienţi într-o stare foarte gravă, care sunt toţi intubaţi şi ventilaţi, în comă. Sperăm să progreseze înspre mai bine”, a spus Arafat, care a venit, alături de răniţi, cu primul avion militar, de la Podgorița, la Bucureşti.
În acest avion, au fost aduşi pacienţii aflaţi în stare mai gravă, cu traumatisme toracice, leziuni vasculare, fracturi de bazine, fractură de coloană, precum şi o amputaţie de picior. „I-am împărţit în două grupe, un grup într-un avion mai mic, mai modern – Spartan, care este cu presurizare mai corectă, fiind vorba de pacienţi cu traumatisme toracice şi unii dintre ei intubaţi şi ventilaţi”, a declarat Arafat. Acesta a subliniat că toţi pacienţii au beneficiat în Muntenegru, de o îngrijire foarte corectă ” fără de care, pe unii nu îi puteam aduce azi în ţară, în viaţă”.
Secretarul de stat a precizat că toţi pacienţii transportaţi au ajuns în stare bună şi nu au avut probleme în urma transportului. „Au ajuns toţi în stare bună, chiar dacă ne aşteptam ca unii să facă ceva probleme pe drum, nu am avut astfel de probleme şi au ajuns cel puţin atât de stabil cum erau când i-am preluat”, a mai spus Raed Arafat.
Arafat a mai precizat că în cel de-al doilea avion care preia răniţii de la Podgorița, aflat deja în aer, sunt 18 pacienţi. Aeronava Hercule ar urma să aterizeze marți seara, după ora 20.00.
Prima dintre aeronavele Forţelor Aeriene care asigură transportul cetăţenilor români implicaţi în accidentul din Muntenegru a ajuns, în jurul orei 17.50, la Baza 90 Otopeni.
La bordul primei aeronave militare care a asigurat transportul spre ţară al cetăţenilor români de la Podgorița s-au aflat 11 victime ale accidentului cu autocarul din Muntenegru şi o altă alpinistă româncă, victimă a unui alt accident petrecut tot în această ţară.
Cu acest avion – Spartan – au fost transportaţi răniţii în stare gravă, aeronava fiind dotată asemenea unei clinici de terapie intensivă, potrivit ministrului sănătăţii, Eugen Nicolaescu, aflat la Baza 90.
Dintre răniţii aduşi în România, şase vor fi transportaţi la Spitalul Floreasca, din Capitală, trei dintre aceștia fiind la terapie intensivă, patru – la Universitar, doi dintre ei fiind la terapie intensivă, unul la Elias şi unul la Bagdasar-Arseni, ambii la terapie intensivă. La Elias va fi dusă românca alpinistă care nu a fost implicată în accidentul cu autocarul.
La Baza 90 au fost pregătite cinci ambulanţe pentru transport de victime multiple, cu câte patru tărgi, şi patru ambulanţe cu medic.
Una dintre ambulanţele pentru victime multiple a părăsit deja aeroportul cu trei pacienţi, care nu sunt în stare foarte gravă şi care sunt duşi la Spitalul Floreasca, după cum a precizat ministrul sănătății.
Următoarea ambulanţă va transporta, tot la Floreasca, alţi trei pacienţi, intubaţi.
Andrei Tudor