Legea prin care primăriile au libertatea de a majora taxele şi impozitele locale cu până la 16% a fost aplicată de mulţi edili din ţară, prin hotărâri adoptate de consiliile locale. Noile biruri pot fi, însă, eliminate în instanţă. A dovedit-o o organizaţie non-guvernamentală, la Ploieşti.
Asociaţia Alianţa pentru Drepturile Omului din România (ADOR) a obţinut în instanţă suspendarea hoătărârii Consiliului Local Ploieşti prin care se aprobă majorarea cu 16 % a taxelor şi impozitelor locale.
Preşedintele ADOR, Eugen Cristescu, a declarat că asociaţia a intentat, în luna aprilie a acestui an, două procese: unul prin care cere suspendarea hotărârii Consiliului Local Ploieşti prin care se majorează taxele şi impozitele locale şi altul prin care solicită anularea acestui act administrariv.
Cristescu a explicat că motivul invocat pentru suspendarea şi anularea acestui act administrativ îl constituie faptul că autorităţile locale nu au supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre înainte ca acesta să fie adoptat de Consiliul Local.
Tribunalul Prahova a dispus suspendarea hotărârii, însă decizia nu este definitivă.
În replică, joi seara, primarul oraşului, Iulian Bădescu, anunţat, într-o conferinţă de presă, că, urmare a hotărârii judecătoreşti, au fost suspendate executările silite asupra celor care au datorii către bugetul local, dar că încasarea taxelor şi impozitelor nu se suspendă. Edilul susţine că hotărârea judecătorescă „se bate cap în cap cu legea” şi că autorităţile locale au făcut apel la această decizie.
Ştefan Tănăsescu