4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:22
No menu items!

Prietenii lui Traian Berbeceanu, conectați la evazioniștii lui Codruț Marta

spot_img

Anchetați inițial în același dosar cu Traian Berbecenu, soții Titus și Anișoara Biriescu au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală și delapidare. Titus Biriescu avea legături cu Attila Peter Racz, afacerist care ar fi fost protejat de Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, în perioada în care acesta era președinte al ANAF. 

Arestarea, în 2013, a șefului  – în funcție la acel moment  – al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, comisarul Traian Berbeceanu, combinată cu intervenția DNA și anchetarea șefului DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureșan pentru represiune nedreaptă în cazul solicitării de arestare a lui Berbeceanu, a generat un scandal public suficient de mare pentru ca în atenția opiniei publice să nu mai ajungă alte informații față de cele lansate de gestionarii show-ului public, mai exact, apropiații din mass media ai comisarului Berbeceanu.

Astfel, în primul rând, trebuie reamintit că, pe lângă arestarea lui Traian Berbeceanu, DIICOT Alba Iulia cerea, în 2013, și arestarea soților Titus și Anișoara Biriescu, acuzați de evaziune fiscală cu produse de petroliere, cu un prejudiciu de multe milioane de euro. Pe lângă alte fapte, Berbeceanu era acuzat atunci că le acorda protecție soților Biriescu, pe fondul relațiilor de prietenie dintre ei.

După scandalul public generat de arestarea lui Berbeceanu, dosarul acestuia a fost preluat de la Alba Iulia de structura centrală a DIICOT. Imediat după preluare, primul procuror din structura centrală la care ajunge dosarul face o manevră neînțeles: dispune formarea a două cauze, una în care sunt vizați soții Titus și Anișoara Biriescu, care ajunge la un alt procuror, și cealaltă vizându-l pe Traian Berbeceanu, preluată de un alt procuror. Asta pentru că, anchetatorul care a făcut disjungerea a refuzat să preia cazul șefului de atunci al BCCO Alba Iulia.

Procurorul care a împrăștiat astfel dosarele este Doru Gabriel Stoica, adjunctul Secției de Combatere a Infracțiunilor de Terorism din cadrul DIICOT. 

Importanța soților Biriescu, precum și modul în care dosarul lor a ajuns să fie în lucru la procurorul Ioan Mureșan – dosar în care avea să fie ”agățat” și Berbeceanu – avea să rezulte și din două declarații date în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție: una, de către colonelul Daniel Borhină, la acel moment șeful SRI Hunedoara, și alta, a procurorului Adrian Mircea, șeful DIICOT Hunedoara la acel moment, și el bun prieten cu Berbeceanu.

Astfel, colonelul Daniel Borhină, șeful SRI Hunedoara, le-a relatat judecătorilor ÎCCJ că „speța Biriescu” a fost inițiată chiar de structura SRI pe care o conduce și că, pentru a se constitui un dosar penal în urma informațiilor culese, s-a luat legătura cu șeful DIICOT Hunedoara, Adrian Mircea. Potrivit lui Borhină, procurorul Mircea i-a comunicat că nu poate instrumenta cauza la Biroul Teritorial Hunedoara, ca urmare a faptului că ”sunt niște conexiuni cu Traian”. Traian cel din descriere este Traian Berbeceanu. Audiat și el, Adrian Mircea le-a spus judecătorilor că înșuși Berbeceanu i-a comunicat că îi cunoaște pe soții Biriescu și că nu vrea să se implice în dosar.

Urmare a situației apărute, dosarul a ajuns la DIICOT Alba Iulia, unde i-a fost repartizat spre soluționare procurorului Ioan Mureșan. Contactat de Sursa Zilei, procurorul Mureșan nu a dorit să dea declarații în acest moment.

Verificările făcute de reporterii Sursa Zilei în mai multe dosare aflate în acest moment pe rolul instanțelor de judecată arată câteva conexiuni interesante ale familiei Biriescu, care nu au mai ajuns, însă, să fie investigate de procurori în contextul scandalului „Berbeceanu”.

În prezent, Titus Biriescu și soția sa, Anișoara Biriescu, au fost condamnați fiecare la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru evaziune și delapidare în dosarul în care era cercetat inițial și Traian Berbeceanu. Cei doi soți au contestat sentința, iar dosarul lor se află în prezent pe rolul Curții de Apel București, pentru soluționarea apelului.

Ofițerii SRI Hunedoara descoperiseră, în perioada 2012 – 2013, că Biriescu avea legături, încă din 2010, cu Attila Peter Racz, personaj care, până în 2011, era un fel de Dumnezeu al evaziunii fiscale cu produse petroliere, care beneficia de protecția organelor fiscale de la vârful statului român.

Racz avea să fie arestat însă în 2011 într-un dosar al DNA, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro. Ulterior judecătorii l-au condamnat la șapte de închisoare cu executare, dar, între timp, Racz s-a refugiat în Ungaria, el fiind și cetățean maghiar.

Din interceptările telefonice făcute în dosarul său rezultă că Attila Racz avea o foarte strânsă legătură cu celebrul fugar Codruț Marta, fostul șef de cabinet al  lui Sorin Blejnar, președintelui ANAF de la acel moment. Marta, spuneau anchetatorii, a fost unul din cei care asigura protecția afacerilor lui Racz.

În ce privește legătura dintre Titus Biriescu și Attila Peter Racz, ofițerul Cătălin Nicolescu de la BCCO Sibiu, desemnat inițial să lucreze în dosar, nota în sesizarea din oficiu: “Pe 13.05. 2010, pe această relație (Biriescu-Racz n.r.), s-a urmărit, introducerea în condiții de eludare a legii , a 60.000 de litri de motorină în România, în baza unei tranzacții intracomunitare, utilizându-se autovehiculele înmatriculate în proprietatea SC VekaPetrol Baia Mare, operațiune blocată de DJAOV Hunedoara”.

În isteria de la momentul 2013 însă, nimeni nu a mai verificat implicațiile legăturii dintre Titus Biriescu și Attila Peter Racz.

Cristi Ciupercă