Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat joi că 60% dintre liceele din România sunt teoretice, el considerând că ponderea lor ar trebui să fie de 40%.
„60% dintre liceele din România, în general, pot fi variații de la un județ la altul, sunt licee teoretice, când de fapt procentul ar trebui să fie un pic invers (40% licee teoretice și 60% școli profesionale — n.r.). De doi ani ne chinuim să reînființăm școlile profesionale dar de data aceasta încercăm să o facem bine, urmând exemplele unor țări care au avut și au succes. O școală profesională în școală nu va fi niciodată bună. O școală profesională construită în dialog cu industria dintr-o anumită regiune și cu autoritățile locale, pentru că un președinte de consiliu județean sau un primar are un anumit interes să dezvolte o anumită industrie, o anumită economie. Iată de ce școala profesională are această specificitate, dacă vrem să fie una de succes, să fie la intersecția dintre educație, mediu de afaceri și comunitate”, a spus Remus Pricopie.
Potrivit acestuia, Ministerul Educației a reușit în ultimii doi ani să crească numărul de acorduri cu diferite firme la nivel național de la 1.500 la 2.500 în anul școlar în curs.
„În total avem aproximativ 13.000 de elevi dintr-o serie înscriși în școala profesională, ceea ce înseamnă cam 6%, când de fapt țările dezvoltate economic din Europa au cam 15-20% dintre elevi în învățământul profesional și tehnic”, a explicat ministrul Educației.
A.V.