-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:22
No menu items!

Prețurile producției industriale românești au scăzut cu 0,2%. Ce înseamnă asta pentru economie

spot_img

industrie mare

Prețurile producției industriale din România au scăzut în medie, în luna august a acestui an față de luna anterioară, cu 0,2%, iar față de august 2012 au fost mai mari cu 0,6%. Acest indicator este unul cheie pentru măsurarea inflației.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), față de luna iulie, prețurile producției industriale pe piața internă au scăzut cu 0,6%, iar pe piața externă au crescut cu 0,5%. Față de august 2012, prețurile producției industriale pe cele două piețe au fost, în august 2013, cu 1,7% sub creșterea înregistrată pe piața internă și cu 3,3% peste evoluția de pe piața externă.

Față de luna iulie a acestui an, cele mai importante scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-0,8%) și în industria energetică (-0,6%). La polul opus, creșteri s-au produs în industria bunurilor de capital (+0,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,1%).

În luna august 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent cu 4,3%, la produsele energetice cu 2,7% şi la bunurile de folosinţă îndelungată cu 1,2%.

Preţurile din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 3,0%, iar cele din industria bunurilor de capital au scăzut cu 0,6%.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

Scăderea prețurilor producției industriale pe piața internă dă semnalul unei temperări a inflației față de luna iulie, pe fondul reducerii ușoare a cererii. Pentru o tendință certă, acest indicator trebuie analizat la pachet cu cel privind prețurile de consum și serviciile.

Cosmina Croitoru