-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:35
No menu items!

Prețurile au rămas relativ stabile în martie, cu o ușoară ieftinire a alimentelor

spot_img

oua hipermarket

Prețurile de consum au rămas relativ stabile în luna martie față de februarie, cu un avans de 0,03%, iar față de martie 2013 au crescut cu 1,04%. În timp ce alimentele s-au ieftinit cu 0,1%, mărfurile nealimentare și serviciile s-au scumpit cu 0,1%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

La alimente, cel mai mult s-a scumpit fasolea boabe și alte leguminoase (precum mazărea, lintea, năutul și soia) cu 3,4% și citricele și alte fructe meridionale cu 1,8%. Ouăle s-au ieftinit cu 6,8%, cartofii – cu 2,2%, iar zahărul cu 1,3%. La mărfurile nealimentare, doar detergenții s-au ieftinit ușor, cu 0,7%.

Inflaţia şi dobânzile la moneda naţională se vor încadra, în vara acestui an, în limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

”În sfârşit am intrat în grup, în grupul celor care speră şi o convergenţă nominală şi la intrarea în zona euro. Noi ne aşteptăm ca la sfârşitul acestei primăveri şi în vara acestui an, criteriile de convergenţă nominală legate de inflaţie şi de ratele de dobândă să fie îndeplinite. Nu este mesajul nostru că vom sări în a afirma că peste câţiva ani intrăm în zona euro. Intrăm când suntem pregătiţi. Aceasta este o decizie politică. Dar mesajul că nu mai suntem codaşi cred că merită să îl discutăm”, a explicat guvernatorul BNR.

În luna februarie, banca centrală a urcat prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, când banca centrală nu a luat în calcul creşterea accizelor din curs şi inflaţie, precum şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi.

C.C.