-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:32
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. VIP-urile din penitenciare care vor alege președintele României

spot_img

Printre deținuții faimoși care au drept de vot se numără frații Giovani și Victor Becali, dar nu și vărul lor, Gigi Becali

Detinuti_votare_SZ

Victor și Giovanni Becali, aflați în penitenciarul Slobozia, au votat și la alegerile europarlamentare. Tot din lumea fotbalului, alți celebri deținuți vor vota pentru președintele României, dacă vor dori să/-și exercite acest drept – Gică Popescu, Cristi Borcea și Gheorghe Copos. Au voie să voteze, de asemenea, Sorin Ovidiu Vîntu, Dan Voiculescu și Sorin Roșca Stănescu.

Printre cei care nu au dreptul să voteze, deoarece condamnarea lor la închisoare conține acea pedeapsă complementară, sunt Gigi Becali, Gigi Nețoiu, Jean Pădureanu, Mihai Stoica. De asemenea, din rândul politicienilor deținuți, nu au dreptul să-și exercite dreptul la vot Ioan Avram Mureșan, Relu Fenechiu, Cătălin Voicu dar nici Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Nici Sorin apostu, fostul primar PDL al Clujului, condamnat anul trecut pentru luare de mită la 4 ani și jumătate de închisoare, nu are voie să voteze timp de 3 ani. Timp de 2 ani, nici fostul deputat Dan Păsat, condamnat pentru șantaj, în decembrie 2013, nu are voie să-și exercite dreptul la vot.

Același tratament li se aplică și celor care și-au ispășit pedeapsa și sunt liberi, dar interdicția de a vota este prelungită cu mai mulți ani – cum este de exemplu, familia Năstase: Adrian Năstase are interdicție pentru 5 ani, iar Dana Năstase, pentru 3 ani.

În schimb, toate persoanele arestate preventiv au drept de vot. Și aici lista s-a mărit în ultimele 3 luni – Mircea Băsescu, Viorel și Andrei Hrebenciuc, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru Niro, Gheorghe Ștefan Pinalti, fostul ministru Gabriel Sandu. De asemenea, președintele CJ Brașov Aristotel Căncescu, arestat pentru corupție

Conform legii, persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate în primă instanță, dar și cele care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotărârea judecătorească, au voie să voteze. De asemenea, își exercită dreptul la vot persoanele față de care s-a dispus măsura educativă a internării într-un centru de reeducare și care au împlinit vârsta de 18 ani. Deținuții care votează trebuie să aibă 18 ani împliniți până în ziua alegerilor, să fie cetățeni români, să aibă acte de identitate valabile și să solicite, în scris, să-și exercite dreptul la vot.

Administrația penitenciarului respectiv este obligată să asigure persoanelor condamnate condițiile necesare exercitării dreptului la vot, potrivit legii. Iar șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor este obligat să acorde scutire de la plata cheltuielilor de producere și de eliberare a actelor de identitate, în situația în care persoanele condamnate nu dispun de mijloace financiare.