6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:58
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. Lista-ȘOC a premierilor lui Victor Ponta

spot_img

Candidatul PSD anunță, marți, lista scurtă a propunerilor pentru funcția de prim-ministru

Ponta_SZ 1

Candidatul PSD la prezidențiale, Victor Ponta, a declarat, luni seara, că va prezenta, marți, la ora 17.00, la o întâlnire cu liderii viitoarei coaliții de guvernare, o listă „șoc”, în baza căreia se va decide viitorul premier, în cazul în care el va câștiga alegerile pentru fotoliul de la Cotroceni.

1. George Cristian Maior (47 de ani)

MaiorNumele lui Maior – aflat de opt ani la șefia Serviciului Român de Informații (SRI)  – a fost vehiculat, în ultima vreme, inclusiv de către lideri ai PSD, drept favorit pentru postul de premier. De altfel, George Maior – nașul de cununie al cuplului Victor Ponta – Daciana Sârbu – a fost până în 2006 un lider important al PSD, ocupând chiar postul de senator al României din partea social-democraților. În 2006 însă, el a abandonat PSD pentru a prelua conducerea SRI, la propunerea lui Traian Băsescu. Pe lângă structurile de informații, Maior are experiență și în diplomație – a ocupat postul de însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Irlanda din 1997 până în 1999. În decembrie 2000, în mandatul de premier al lui Adrian Năstase, a fost numit secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și a condus, din acest post, negocierilor cu NATO pentru aderarea României la cea mai importantă alianță militară.

2. Teodor Meleșcanu (73 de ani)

MelescanuDiplomat de carieră și politician, Meleșcanu a demisionat de la șefia Serviciului de Informații Externe (SIE), pe care l-a condus mai bine de doi ani (februarie 2012 – septembrie 2014), pentru a candida la alegerile prezidențiale, unde a obținut însă doar puțin peste 1 la sută din voturi. Cariera politică a lui Teodor Meleșcanu a început în 1992, când a fost numit ministru de externe în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, funcție pe care o va îndeplini până în 1996, când este ales senator de Prahova, pe listele PDSR (Partidul Democrației Sociale din România).  După un an, Meleșcanu părăsește partidul pentru a putea fonda, împreună cu câțiva foști membri ai PDSR, Alianța pentru România, partid de centru stânga, fiind ales ulterior și președinte al acestui partid. În această perioadă, Meleșcanu a făcut parte din Consiliul de Administrație al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. A demisionat, însă, în 2004, înaintea alegerilor legislative, când a candidat pe listele Alianței DA, pentru un mandat de senator de Prahova.
În aprilie 2007, Meleșcanu este numit ministru al apărării în Guvernul Tăriceanu, funcție pe care o păstrează până în decembrie 2008. În perioada 15 ianuarie – 29 februarie 2008, a fost și ministru interimar al justiției.

3. Călin Popescu – Tăriceanu (62 de ani)

TariceanuActualul președinte al Partidului Liberal Reformator (PLR) a fost premier al României timp de patru ani (2004 – 2008), în timpul Alianței D.A. Tăriceanu este un politician de carieră  – a intrat în politică imediat după Revoluția din decembrie 1989, mai exact în 1990, fiind unul dintre fondatorii noului PNL. Din 1992 până în 2012 a avut trei mandate de deputat, iar în 2012 a fost ales senator pe listele USL.  Considerat unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri români în anii 90, Tăriceanu a deținut și un portofoliu de ministru al industriei și comerțului (decembrie 1996 – decembrie 1997), în guvernul condus de Victor Ciorbea.

4. Ioan Rus (59 de ani)

RusActualul ministru al transporturilor, Ioan Rus, esteunul dintre cei mai influenți lideri PSD. Rus nu se află la primul portofoliu ministerial: a condus Ministerul Administrației și Internelor în Guvernul Adrian Năstase (2000 – 2004), funcție din care a demisionat pentru a candida la primăria municipiului Cluj-Napoca, împotriva lui Emil Boc. Rus a pierdut însă alegerile și nu s-a implicat, o perioadă de câțiva ani, în politica de la centru, ocupându-se însă de propriile afaceri alături de partenerul său Ion Țiriac. A revenit în București, în 2012, tot la șefia Ministerului de Interne, la propunerea lui Victor Ponta (pe atunci premier). A demisionat din această funcție pe 6 august 2012, după referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

5. Mugur Isărescu (65 de ani)

IsarescuActualul guvernator al BNR este economist de profesie și face de 24 de ani politicile economice ale României. Mai exact, Isărescu ocupă din 1990 postul de guvernator al BNR, iar iulie 2009 a intrat chiar și în Cartea Recordurilor drept guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci naționale. Și-a întrerupt mandatul la șefia BNR pentru o perioadă scurtă (1999 – 2000), pentru a prelua funcția de premier, susținut de Convenția Democrată Română (CDR), în mandatul de președinte al României al lui Emil Constantinescu. În noiembrie 2000, Isărescu a candidat independent la Președinția României, fiind susținut însă de CDR, dar a ieșit pe locul al treilea în primul tur de scrutin, după Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. S-a întos la șefia BNR, iar în sondajele din ultimii ani se află în topul încrederii românilor, fiind detronat, din 2012, doar de Raed Arafat.