7.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025 - 22:45
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. Cum votează politicienii

spot_img

Politicienii au mers la urne încă de la primele ore ale zilei

Alegeri locale în Teleorman, pe 3 februarie 2013

Gabriel Oprea – vicepremierul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne a votat duminică dimineața, la Școala 150 din Capitală, subliniind că a votat pentru progresul României.

„Am votat pentru progresul României. De aici plec direct la Ministerul Afacerilor Interne, la Centrul operațional de comandă, unde eu și colegii mei din conducerea ministerului monitorizăm organizarea alegerilor”, a afirmat Gabriel Oprea.

El a precizat că sunt aproximativ 60.000 de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri care își vor face datoria, ca și până acum, astfel încât alegerile să reflecte exact voința românilor, să se respecte legea, ordinea publică și siguranța cetățenilor.

România este un stat membru NATO și al Uniunii Europene. Într-o perioadă în care în regiune sunt riscuri, amenințări, crize, România generează stabilitate și securitate și suntem respectați și de partenerii noștri.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afecrilor interne

Ioan Rus – vicepreședintele PSD, ministru al transporturilor, a declarat că a votat duminică pentru stabilitate și pentru a înceta „războiul românilor împotriva românilor„.

Am votat pentru a îndeplini o speranță a mea, și cred că și a altora, să înceteze ura și războiul românilor împotriva românilor, să urmeze o perioadă de stabilitate, de liniște și de prosperitate de toate tipurile.

Ioan Rus
vicepreședinte PSD, ministrul transporturilor

Ioan Rus și-a exercitat votul la secția nr. 160 din Cluj-Napoca. El a spus că viitorul președinte trebuie să ducă o politică de construcție. „Aceste așteptări le am de la viitorul președinte, legate în primul rând de stabilitate politică economică, socială și de construcție și de eliminare a acestei uri continue între români și români„, a adăugat Ioan Rus.

În județul Cluj sunt așteptați la urne 602.620 de alegători, în 654 de secții de votare.

Titus Corlățean – ministrul afacerilor externe a mers duminică dimineață la secția de votare de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, subliniind că a votat „cu gândul la frații noștri de dincolo de Prut”. El a venit cu soția sa, cu fiica și cu bunica soției.

Am votat cu gândul la frații noștri de dincolo de Prut, din Basarabia, și m-am rugat atunci când am votat ca noul președinte să facă toate aceste lucruri pentru binele românilor și României„, a declarat Titus Corlățean.

El a precizat că este greu de făcut o predicție cu privire la felul cum vor vota cetățenii din străinătate.

E greu de făcut o predicție. Avem elementul obiectiv de comparație, 146.000 de români care au votat în străinătate la cel de-al doilea tur de scrutin din 2009, atunci când au fost mai multe voturi. Am mărit numărul de secții de votare, în special în Republica Moldova, din rațiuni obiective, 21 de secții față de 13 câte au fost în 2009, și am confirmarea din centrala MAE că până la această oră toate secțiile s-au deschis fără niciun fel de probleme și în Italia, și în Franța, și în Spania, și în Republica Moldova. Dimineață era, cel puțin la ambasadă, la Chișinău dar și la secția consulară, era o anumită afluență de votanți, ceea ce înseamnă că românii de dincolo de Prut, din Republica Moldova, sunt foarte interesați de viitorul președinte al României și este bine că este așa.

Titus Corlățean
ministrul afacerilor externe

Întrebat dacă există suficiente buletine de vot pentru românii din afara granițelor, Corlățean a afirmat că acestea au fost întotdeauna suficiente.

Singurul semn de întrebare a fost legat de extinderea dreptului de a vota și cu cartea de identitate, decizie adoptată doar cu trei zile înainte de ziua votului, ceea ce pe noi, la Ministerul de Externe, ne-a pus în situația de a ne organiza și de a lucra zi și noapte, de a transmite autocolantele pe care a trebuit să le obținem cu sprijinul Ministerului de Interne.

Titus Corlățean
ministrul afacerilor externe

Titus Corlățean a precizat că „în mare măsură” au fost transmise toate datele cu ajutorul serviciilor de curierat rapid, „dar securizate”.

Valeriu Zgonea – președintele Camerei Deputaților a votat pentru „un preşedinte care să îi unească pe români„.

Zgonea a votat la ora 9.00, la Secţia de votare nr. 166 din cartierul Lăpuş din Craiova.

Am votat astăzi pentru sfârşitul unui ciclu de zece ani de dezbinări, ură şi scandaluri, pentru un preşedinte care să ne unească, pentru un preşedinte care să fie mediator, care să fie capabil ca noi toţi, indiferent de clasa politică, să ne aducă la aceeaşi masă, să ne împingă pe toţi înainte ca popor, ca ţară, fără să fie certat cu cetăţenii sau cu instituţiile statului. Am votat pentru un preşedinte care să mă reprezinte cu cinste şi cu onoare la Bruxelles, la Washington sau în orice capitală a Europei sau unui stat euroatlantic care să ne asigure un spaţiu de securitate, de prosperitate pentru mine, pentru prietenii mei şi pentru familiile lor şi pentru cetăţenii României.

Valeriu Zgonea
președinte, Camera Deputaților

Zgonea i-a îndemnat pe toţi românii să iasă la vot şi să voteze „pentru bunăstare şi pentru o ţară cu adevărat europeană”.

Mircea Dușa – ministrul apărării naționale a votat și-a exprimat duminică opțiunea electorală în municipiul Toplița și a declarat, la ieșirea de la urne, că a votat pentru un președinte care își dorește o Românie puternică, în care oamenii să nu fie dezbinați.

De data această am votat pentru președintele României, pentru un președinte care își dorește o Românie puternică, o Românie stabilă, o Românie în care fiecare cetățean, fiecare român să ducă un trai decent, (…) în care oamenii să nu fie dezbinați„, a spus Mircea Dușa. El a adăugat că noul președinte trebuie să nu mai promoveze dezbinarea și să colaboreze cu Guvernul, pentru dezvoltarea României.

Eu cred că noul președinte trebuie să aducă normalitatea în România, să nu mai promoveze dezbinarea între diferite profesii, între categorii de vârstă, îmi doresc un președinte care să colaboreze cu Guvernul în interesul politicilor economice și sociale care să ducă la dezvoltarea României. De altfel, în ultimul timp România este unul dintre puținele state din Europa care are creștere economică și consider că buna conlucrare între președinte și Guvern, între instituțiile statului și președinte, care trebuie să fie un moderator între instituțiile statului, poate duce la rezolvarea multiplelor probleme economice și sociale pe care țara le are.

Mircea Dușa
ministrul apărării naționale

La fel ca și la scrutinele precedente, Mircea Dușa și-a exprimat opțiunea de vot la secția de vot unde este arondat la Toplița, respectiv cea organizată la Colegiul Național Mihai Eminescu.

Liviu Dragnea – vicepremier și ministrul dezvoltării regionale, Dragnea a declarat că a votat românește la alegerile prezidențiale și pentru cineva care știe cum se conduce o țară.

„În primul rând, am votat românește. Pentru că astăzi sunt alegeri pentru cea mai înaltă funcție în statul român, ca orice bun român am venit să votez românește”, a precizat Dragnea.  El a subliniat că președintele este comandantul suprem al armatei, șeful CSAT, garantul unității teritoriale a statului român. „De aceea, orice bun român este bine să voteze azi și să voteze românește”, a afirmat Dragnea.

Vicepremierul a adăugat că a votat pentru garanția că nu vor mai fi tăiate niciodată pensiile și salariile, pentru ca tot ceea ce s-a făcut bine în ultimii ani să fie continuat, iar creșterea economică să ajungă în buzunarele românilor. „Nu în ultimul rând, am votat pentru cineva care știe cum se conduce o țară”, a completat Dragnea.

Liviu Dragnea a votat la Liceul „A.D. Xenopol” din București, împreună cu ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, și deputatul Andrei Dolineaschi, secretar general al PSD.

Ion Iliescu – fostul președinte al României a votat, duminică dimineaţă, la Liceul „Jean Monnet” din Capitală.

Acesta s-a prezentat la vot singur, și nu însoțit de soția lui ca de fiecare dată. Iliescu a spus că a votat „de bine” pentru România.

Am votat de bine pentru țară. Sper să marcăm un moment de normalitate pentru țară. Nu a fost o campanie prea intensă și prea…, dar e firesc pentru că am intrat într-un proces de normalizare. Sper să intrăm într-o normalitate generală în viața politică, în viața socială.

Ion Iliescu

Dan Şova – a votat, duminică dimineaţă, la Liceul „Jean Monnet” din Capitală. Şova a spus că „că scăpăm de regimul Băsescu” şi avem dreptul la un nou început după 10 ani.

De asemenea, vicepreşedintele suspendat al PSD a spus că a votat „cu gândul la Dumnezeu, să ne dea şi gândul bun şi şansa să schimbăm ceva„.

Andreea Paul – Prim-vicepreședintele PDL a votat, duminică dimineaţă, la Secția nr. 63 de la Liceul Teoretic Roman. Susţinătoarea candidatului Klaus Iohannis – care va rămâne în istorie pentru una dintre cele mai mari gafe din campania electorală, când, pe scenă, la un miting ACL, a strigat „Votați Victor Ponta!” – a spus că a votat pentru o Românie a respectului, educaţiei şi decenţei.

Am votat ardelenește, am votat pentru o Românie a lucrului bine făcut, am votat așa cum cred că au votat toți ardelenii. După 25 de ani de democrație, după 75 de ani de la al Doilea Război Mondial, după 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, cred că a sosit timpul pentru o Românie normală, a respectului, a educației, a decenței. Pentru asta am votat și sper ca toți sătmărenii să iasă la vot. Este dreptul lor să voteze și este foarte important ca astăzi și pe 16 noiembrie să-și exercite acest drept.

Andreea Paul

Rovana Plumb – ministrul muncii a votat, împreună cu cei doi fii, la secția nr 24 din Târgoviște, în incinta Cantinei de Ajutor Social. Plumb a spus că a votat pentru un președinte care are forța să conducă România.

România are nevoie să fie unită și am votat pentru un președinte tânăr, un președinte care s-a ținut de cuvânt și care are forța să ducă România în continuare pe un drum corect și să construiască în continuare pentru români și România, iar construcția știm că aduce bunăstare.

Rovana Plumb
ministrul muncii

Emil Boc – primarul ACL al municipiului Cluj-Napoca a votat la o secţie din oraşul pe care îl conduce. Edilul – susținător al Elenei Udrea a declarat, ca și Traian Băsescu, că a votat pentru o Românie frumoasă.

În primul rând, mă bucură faptul să văd o prezență foarte bună la vot. Asta înseamnă că românii sunt responsabili și doresc într-adevăr să participe la alegerea viitorului președinte. O participare destul de substanțială și pe lista suplimentară, care, la prima vedere, sper să fie de bun augur, sper să nu fie un alt semn. Am votat pentru o Românie modernă, pentru o Românie frumoasă.

Emil Boc

Mihai Răzvan Ungureanu – prim-vicepreședinte al ACL, Ungureanu a votat la secţia de votare de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iași. Acesta a declarat că a votat pentru o Românie bine construită, în care lucrurile se fac bine, o Românie a onestității, a curajului, a cinstei, o Românie a lucrului bine făcut.

Neexercitarea votului sau anularea votului prin nerespectarea conduitei nu face un serviciu democrației. Democrația înseamnă vot, arma pe care toți cetățenii o pot folosi. Într-o democrație, arma criticii, arma sprijinului înseamnă votul. Votul e o datorie cetățenească și, nu în ultimul rând, o datorie patriotică. Îi invit din Iași, inima Moldovei, pe toți românii să vină la vot. În felul acesta participăm cu toții la viitor. Cine își exercită votul are și dreptul moral de a critica.

Mihai Răzvan Ungureanu

Daniel Constantin – vicepremier și ministru al agricuturii şi dezvoltării rurale, Constantin a afirmat duminică, laPitești, că românii au pentru prima dată ocazia să facă o alegere bună pentru țară, considerând că acest scrutin prezidențial este cel mai important din ultimii 25 de ani.

Evident că avem emoții, este cel mai important vot din 1989 până în prezent. Cred că românii au pentru prima dată ce să aleagă, au pentru prima dată ocazia să îndrepte lucrurile în această țară. Pentru prima dată avem ocazia să ne întoarcem la ce este bun pentru noi, pentru copiii noștri, pentru toți românii.
Daniel Constantin
vicepremier, ministru al agriculturii
Daniel Constantin a votat duminică, împreună cu soția, la o secție din zona centrală a municipiului Pitești.

Maria Grapini – europarlamentarul PC a fost prima dintre liderii politici timișeni care s-a prezentat la urne pentru a alege viitorul președinte al României. Ea a spus că a votat cu speranța schimbării stării de spirit din țară și pentru a nu mai exista dezbinare și conflicte.

Am votat devreme pentru că sunt foarte grăbită să schimbăm starea de spirit din România. S-au acumulat atâta deznădejde, pesimism, discordie între categorii sociale. (…)Desigur, vreau ca toată viziunea președintelui, bineînțeles că va fi și un nou guvern, să fie îndreptată spre cetățean, spre mai bine. Conflictele și dezbinarea au dus la foarte mult rău.

Maria Grapini

Teodor Atanasiu – prim-vicepreședintele ACL, Atanasiu a votat, duminică dimineaţă, la o secţie de votare din Alba Iulia.

Atanasiu a declarat că a votat cu speranța că după zece ani de dezbinare o să urmeze zece ani de dezvoltare.

În primul rând, am venit cu speranța că vom avea în sfârșit o Românie normală. Am votat cu speranța că după zece ani de dezbinare nu o să urmeze tot zece ani de ură și de răzbunare, ci zece ani de dezvoltare a acestei țări. Am venit cu mare încredere să votez pentru o Românie occidental.

Teodor Atanasiu

Mircea Ionescu Quintus – președintele de onoare al PNL a declarat, duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că a optat „pentru cel mai vrednic și mai capabil” dintre candidați.

Ne-am făcut și de data aceasta datoria. Am votat pentru cel mai vrednic, pentru cel mai capabil și cel mai sigur dintre candidați, sigur pentru a ne asigura țării și nouă, cetățenilor ei, o viață prosperă, liniștită, democratică, așa cum noi am trăit-o acum vreo trei sferturi de secol. Adică, să avem în țară liniște, să ne respectăm și, mai ales, în fruntea țării să fie un om care să fie exemplu pentru noi toți.
Mircea Ionescu Quintus
președinte de onoare al PNL
 
Președintele de onoare al PNL a venit la vot însoțit de soția sa, acesta punctând că votează împreună de peste 60 de ani.

Korodi Attila – ministrul mediului și schimbărilor climatice a declarat duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că a votat pentru o reprezentare puternică a comunității maghiare, dar și pentru o Românie normală și foarte europeană.

Am votat pentru o reprezentare puternică a comunității maghiare, am votat pentru reprezentarea comunității maghiare din Ardeal, din secuime, din Miercurea Ciuc, într-o țară în care instrumentul autonomiei este ca și element de bază pentru o dezvoltare durabilă și care ia în considerare specificitățile locale și am votat pentru o Românie normală și foarte europeană.

Korodi Attila
ministrul mediului

Ministrul mediului și schimbărilor climatice a venit la secția de votare de la Sala Polivalentă din Miercurea Ciuc însoțit de soția sa, Beata, și de fiica lor, Reka.

Laszlo Borbely – vicepreşedintele politic al UDMR a declarat că a votat pentru un preşedinte „care să înţeleagă ce înseamnă diversitatea în societate şi care să fie un mediator adevărat, şi nu unul ce dezbină”.

Borbely a votat la Colegiul „Bolyai Farkas” din Târgu Mureş.

Am votat cu gândul să avem un preşedinte care să înţeleagă ce înseamnă diversitatea în societate, să fie într-adevăr un mediator adevărat, şi nu unul care dezbină, să fie unul care înţelege cum convieţuiesc aici în România aproximativ 20 de minorităţi naţionale şi să ştie să transmită un mesaj coerent şi clar către toate comunităţile naţionale din România, care are o viziune atât despre România, cât şi despre diferitele regiuni ale ţării. Şi, evident, fiind aici, în Transilvania, este foarte important ce le transmite celor din Ardeal. Un preşedinte care să însemne pentru anii viitori o altă viziune decât a fost până acum, pentru că am avut ocazia, din păcate, în ultimii ani, să avem certuri, să avem scandaluri, să avem încrâncenări nejustificate. Acest lucru îl aşteaptă cetăţenii României.

Laszlo Borbely
vicepreşedinte politic al UDMR

Mircea Geoană – candidat în 2009 la Preşedinţia României, Geoană a votat, împreună cu soţia sa,  la o secţie de votare din Capitală. Senatorul PSD a declarat că a votat pentru şansa unei vieţi mai bune şi mai pline de încredere.

Am votat să terminăm lucrul pe care l-am început în 2009. Trebuie să dăm şansa schimbării în România, într-un moment complicat. Am multă încredere că românii vor veni la vot. Este o sărbătoare a democraţiei.

 Mircea Geoană

 

Vasile Blaga – preşedintele PDL şi-a exprimat opţiunea electorală, la ora 10.00, împreună cu soţia sa, la secţia de votare de la Liceul I.L.Caragiale, precizând că a votat pentru „o Românie normală” şi că îi îndeamnă pe toţi românii „să folosească această armă puternică, votul”.

Am votat pentru continuarea parcursului euroatlantic al României, pentru o Românie normală, pentru o Românie a lucrului bine făcut şi îi rog, îi îndemn pe toţi românii să folosească această armă puternică, votul, pentru că fiecare vot contează şi un vot poate face diferenţa între bine şi rău, între Europa europeană şi o întoarcere la vremuri pe care nu le dorim.

Vasile Blaga

Blaga a venit la vot însoţit de soţia sa şi de consilierul pe probleme politice.

Aurelian Pavelescu – președintele PNȚCD a declarat că a votat pentru continuarea reformelor în România și pentru o nouă generație de politicieni.

Am votat pentru continuarea reformelor în România. Există pericolul astăzi ca România să se întoarcă la anul 2000 în care un partid-stat controla toate instituțiile statului. Am votat pentru o nouă generație de politiceni pentru că e nevoie de o nouă clasă politică și cred că și la nivelul de președinte al României trebuie dat acest semnal — al unei noi generații.

Aurelian Pavelescu
președinte PNȚCD