4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:12
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. Candidații – printre primii români la urne

spot_img

Gheorghe Funar este primul dintre cei 14 candidați care și-a exprimat opțiunea duminică, la ora 7.00

Votare_SZ

Candidații la prezidențiale au fost printre primii români prezenți la urne, duminică dimineață, când se desfășoară primul tur al alegerilor pentru Președinția României din acest an.

Gheorghe Funar – candidatul independent la Preşedinţie a votat, duminică dimineaţă, la ora 7.00. El a venit la secţia de votare îmbrăcat în costum popular.

Funar a votat la secţia de votare amenajată la Liceul „I.L.Caragiale” din Capitală, unde a ajuns imediat ce urnele s-au deschis, fiind primul alegător de la această secţie, dar şi primul dintre candidaţi care şi-a exprimat deja dreptul la vot. Gheorghe Funar era îmbrăcat în costum popular şi avea în piept o cocardă tricoloră, a venit însoţit de patru tineri, îmbrăcaţi şi ei în costume populare.

Gheorghe Funar a spus că a votat pentru un preşedinte ortodox.

Teodor Meleșcanu – candidatul independent la Preşedinţie şi-a exprimat, duminică, opţiunea electorală la o secţie de votare din Bucureşti. El a spus că „a fost greu de găsit numele pe buletinul de vot, scris foarte mic„.

A fost greu de găsit numele pe buletinul de vot, scris foarte mic. Destul de greu dacă n-ai siglă, dar asta e viaţa. M-a bucurat foarte mult faptul că am putut să prezint oamenilor un alt profil de candidat, un candidat echilibrat, experimentat, cu iubire de oameni şi dragoste de ţară. Restul e problema lor.

Teodor Meleșcanu

Întrebat de jurnaliști dacă, după părerea sa, va fi o prezenţă semnificativă la vot, Meleşcanu a apreciat că aceasta va fi „în jur de 50%, poate chiar spre 55%”. Întrebat dacă nu ar fi „cam puţin” un astfel de procent, Teodor Meleșcanu a răspuns: „Depinde şi de ofertă”.

CITEȘTE ȘI: 4 pentru Cotroceni. Ce lucruri au în comun candidații la președinție

Elena Udrea – candidatul la Preşedinţie al PMP (partidul de suflet al lui Traian Băsescu) a votat, duminică, la ora 09.00, la Liceul „Mihai Eminescu”, din Capitală. Ea a declarat că votează pentru o Românie frumoasă şi cu încredere că o femeie poate să facă cel puţin la fel de multe lucruri bune precum un bărbat pentru ţara ei.

Am votat pentru o Românie frumoasă, am votat conştientă că România se află la răspântie istorică de drumuri, am votat pentru calea democraţiei, pentru o justiţie independentă, stat de drept puternic, dar, în acelaşi timp, şi pentru prosperitate. Am votat pentru un preşedinte care să fie în stare să contruiască ceva în România, să ducă România măcar un pas înainte. Am votat pentru un preşedinte puternic, implicat, de bună credinţă, patriot şi mai ales liber de butoane, neşantajabil, un preşedinte care să aibă ca stăpân doar poporul lui. Am votat cu încredere că o femeie poate să facă cel puţin la fel de multe lucruri bune precum un bărbat pentru ţara ei.

Elena Udrea

Întrebată dacă a vorbit cu fostul soţ, Dorin Cocoș – arestat în dosarul „Microsoft” şi dacă o votează, Udrea a răspuns: „Sigur mă votează pe mine”.

Udrea a mai spus că va aştepta rezultatul alegerilor la sediul PMP din strada Nicolae Iorga, arătând că este o zi importantă pentru ea deoarece se împlinesc şi zece ani de când a intrat în politică în echipa lui Băsescu.

Klaus Iohannis – Candidatul ACL la Preşedinţie a votat, duminică dimineaţă, la Sibiu, alături de soţia sa, a cărei zi de naştere este duminică. El a spus că şi-a exprimat opţiunea electorală pentru „o România normală, pentru România lucrului bine făcut”.

Iohannis a ajuns la Şcoala nr. 4 din Sibiu la ora 9.30.

Este o zi foarte frumoasă, am înţeles că şi prezenţa la vot, cel puţin la secţia mea de votare, este foarte bună. Sunt foarte optimist.

Klaus Iohannis

Întrebat dacă a primit telefoane în această dimineaţă, el a spus că a primit şi telefoane, şi sms-uri, şi email-uri, cu gânduri bune, şi că acelaşi gând bun îl transmite şi el tuturor românilor. Întrebat pentru ce a votat, el a răspuns: „Pentru România lucrului bine făcut, pentru o Românie normală”. Klaus Iohannis a spus că are emoţii şi că va avea „până când se va termina ultima rundă de vot”. Întrebat, de asemenea, de ce a ales să voteze acasă, la Sibiu, el a spus că aşa i se pare „normal şi bine”, precizând că urmează să plece la Bucureşti, unde va aştepta ca votarea să se încheie.

La plecarea spre maşină, primarul Sibiului şi soţia sa au fost opriţi de două femei. Una dintre acestea l-a rugat pe primar să îi dea un autograf pe cartea sa autobiografică, „Pas cu pas”, iar cea de-a doua femeie i-a oferit lui Carmen Iohannis un buchet de flori, urându-i „La mulţi ani” de ziua sa de naştere.

Până la ora 9.00, prezenţa la secţia de votare amenajată la Şcoala nr. 4 din Sibiu, unde a votat candidatul ACL la Preşedinţie, era de peste 12%, potrivit reprezentanţilor secţiei. În judeţul Sibiu, numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale pentru alegerile prezidenţiale este de 376.750, fiind amenajate 370 de secţii de votare.

Călin Popescu Tăriceanu – candidat independent la alegerile prezidențiale, președintele Senatului consideră că, prin votul pe care românii îl vor da duminică, se poate încheia un „capitol nefast al evoluției politice din România – regimul Băsescu”.

Este momentul să închidem un capitol nefast al evoluției politice a României, anume regimul Băsescu, și să întoarcem o pagină care să însemne revenirea la normalitate, la instituții puternice, credibile în fața cetățenilor. Mă refer la cele trei instituții fundamentale ale democrației — Legislativul, Executivul și Justiția. Eforturile mele vor fi dedicate acestui scop, de a reclădi încrederea și bunăstarea cetățenilor. Cred că România a avut prea mult de suferit în acești ultimi zece ani și merită mai mult, merită mai bine.

Călin Popescu – Tăriceanu

Tăriceanu a adăugat că și-ar fi dorit ca această campanie pentru alegerile prezidențiale să fi fost mai mult axată pe programele și obiectivele candidaților.

Mi-aș fi dorit ca această campanie să fi fost mai mult dedicată dezbaterii programului fiecărui candidat și posibilității pe care cetățenii ar fi trebuit să o aibă pentru a cunoaște ofertele candidaților, profilul lor, punctele importante din program și punctele tari ale candidaților, dar, din păcate, a fost o campanie perturbată în ultimele trei săptămâni de subiecte de cu totul și cu totul altă natură.

Călin Popescu – Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu a votat duminică dimineață la Clubul Școlar Sportiv nr. 5 din Capitală. Acesta a venit la secția de votare împreună cu soția sa, dar și cu colegii săi din PLR Radu Stroe, Daniel Chițoiu, Andrei Gerea și Cristian David.

Victor Ponta –  candidatul PSD la prezidenţiale, premierul României a mers la urne, însoțit de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, la Şcoala nr. 17 din Bucureşti.

Unul dintre favoriții la cârștigarea alegerilor, Ponta a declarat, după ce a votat, că după 10 ani de război a sosit timpul să construim.

Sunt absolut convins şi sunt foarte optimist că la 25 de ani după ce am câştigat o libertate pe care ne-am dorit-o foarte mulţi, cred că putem pune punct unei tranziţii care nu se mai încheia. După 10 ani de război şi distrugere putem să ne apucăm să construim.

Victor Ponta
premierul României

Mirel Mircea Amariței – candidatul Partidului Prodemo la Preşedinţie a votat, duminică dimineaţă, la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”, din Capitală. Mirel Mircea Amariței a declarat că a votat pentru o Românie a prosperităţii. Totodată, acesta  le-a transmis românilor să nu se lase influențați de promisiunile electoratului.

Români, nu vă lăsați influențați de slogane! Mergeți la vot, votați cu sufletul, cu inima și cu ochii minții pentru ai noștri copii și pentru un viitor!

Mirel Mircea Amariței

Dan Diaconescu – candidatul PPDD la Preşedinţie a votat, duminică dimineaţă, la la secţia de votare 46 din Târgu Jiu. Acesta a declarat că votează cu gândul la victorie şi la anul 2014, el susţinând că, până atunci, vrea să demonstreze că este un bun prim-ministru pentru a putea candida şi la Preşedinţie.

Diaconescu a mai precizat că la finalul mandatului său de deputat de Târgu Jiu, alegătorii săi nu-l vor mai regreta pe Nicolae Ceauşescu, aşa cum se întâmplă acum.

William Brînză – candidatul Partidului Ecologist Român la alegerile prezidențiale a spus că și-a prezentat CV-ul pentru angajare și că speră ca alegătorii să-l angajeze în funcția de președinte al țării.

Mi-am prezentat CV-ul pentru angajare astăzi și sper ca cei 18 milioane de cetățeni să mă angajeze, pentru că am cea mai bună ofertă, în cel mai bun program. Am votat în primul rând pentru prețuirea mamei, pentru prețuirea femeii și am votat pentru ca micuții noștri să crească sub ochii mamelor, iar tinerii noștri să nu mai fie nevoiți să plece din țară.

William Brînză

Kelemen Hunor candidatul UDMR la Președinție a votat, duminică dimineaţă, la secţia din comuna Cârța, împreună cu soția şi cu fiica sa.

Liderul UDMR a declarat că a votat cu gândul la o Românie puternică, o Românie care respectă cetățenii și care va avea un cuvânt de spus în regiunea Mării Negre și în Uniunea Europeană.

Am votat cu gândul la o Românie puternică, o Românie care respectă cetățenii, o Românie în care există un nivel de încredere foarte ridicat între toate segmentele societății, o Românie care va avea un cuvânt de spus în regiunea noastră, în Regiunea Mării Negre, dar și în Uniunea Europeană, în sensul de a susține o Uniune Europeană mai puternică din punct de vedere politic, economic, mai bine coordonată și, în perspectivă și din punct de vedere militar.

Kelemen Hunor

Totodată, candidatul UDMR a precizat că a mai votat pentru o Românie în care există garanții instituționale pentru minoritățile naționale, astfel încât acestea să-și păstreze identitatea, dar și pentru o țară în care nivelul de trai va crește.

Szilagy Zsolt – candidatul la Președinția României din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a votat, duminică dimineaţă, la Oradea. Szilagy Zsolt a declarat că a votat pentru transilvanizarea României.

Votul, întotdeauna, este sărbătoarea democrației. Noi am votat pentru o Românie prosperă, europeană, normală, o Românie care fructifică puterea regiunilor, o Românie care respectă autonomia regiunilor istorice, o Românie în care toți se simt acasă, o Românie primitoare, o Românie care este transilvanizată. Am votat pentru transilvanizarea României.

Szilagy Zsolt

Monica Macovei – candidatul independent la Preşedinţie a votat, duminică dimineaţă, la Şcoala „Tudor Arghezi”. Ea a spus că este încrezătoare în câştig, în vis şi în dreptate şi că nu are emoţii.

Demult vrem să ne fie bine acasă. Astăzi votăm pentru visul nostru – dreptate. Şi fiecare dintre voi când mergeţi la vot gândiţi-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coşmar. Nu opriţi visul, votaţi visul.

Monica Macovei

De asemenea, Monica Macovei a îndemnat cetăţenii să iasă cât mai mulţi la vot, pentru că numai aşa se pot elimina posibilele fraude.

Constantin Rotaru candidatul Partidului Alternativa Socialistă la Preşedinţie a votat, împreună cu soţia sa, la secţia 37 din Râmnicu Vâlcea. Constantin Rotaru a declarat că a votat pentru a le reda românilor ţara care nu le mai aparţine.

România de azi nu le mai apartine românilor în întregime. De aceea, astăzi, noi toţi trebuie să luăm atitudine, să solidarizăm şi să le redăm românilor ţara înapoi. Sper ca românii să gasească drumul cel bun.

Constantin Rotaru

Corneliu Vadim Tudor – candidatul Partidului România Mare a declarat că pentru prima dată are convingerea că alegerile sunt inutile și a mai spus că primul pas către fraudarea scrutinului îl reprezintă „sondajele mincinoase”.

„Am pentru prima dată convingerea că alegerile sunt complet inutile. De-a lungul a mai mult de 20 de ani s-au format mai multe grupări interlope care n-au altă treabă decât să fure alegerile și primul pas către fraudarea alegerilor îl reprezintă sondajele mincinoase”, a afirmat duminică Corneliu Vadim Tudor, candidatul PRM la alegerile prezidențiale, după ce a votat la Școala 150 împreună cu soția sa și cele două fiice.

Corneliu Vadim Tudor a precizat că joi seara a depus o plângere penală „pe adresa Laurei Codruța Kovesi împotriva patronilor așa ziselor firme de sondare a opiniei publice”.

Plângerea penală se referă la difuzarea de informații false, obținerea de foloase necuvenite și constituirea în grup infracțional organizat. Ulterior, la urne, la secțiile de votare și pe softul dirijat de ani de zile de știm noi cine, se potrivesc rezultatele cu ce anticipau ei, chipurile. Să le fie rușine acelor contracandidați cu pretenții de democrați care vor să conducă un stat de drept că au refuzat o confruntare electorală în direct. Eu nu capitulez. Săgetătorii pot fi uciși, dar nu înfrânți. Îmi voi urma destinul pentru că va veni și o vreme a dreptății pentru amărâta asta de țară. (…) E foarte greu pe vreme de criză. Ne-au scos prin fraudă și din Parlamentul național și din Parlamentul European. De peste tot. Dar vom rezista!

Corneliu Vadim Tudor

Corneliu Vadim Tudor a susținut că a votat „pentru a-și apăra corect șansele”. „Poate le strică Dumnezeu mașinăria asta de fraudă. Poate își întoarce fața către amărâta asta de țară. E greu să distrugi un om ca mine care nu are ce pierde„, a spus Vadim Tudor.

Președintele PRM a mai afirmat că a votat pentru „o Românie din care să dispară grupările mafiote”. „Pentru o Românie din care să dispară grupurile mafiote autohtone și internaționale. Pentru o Românie în care mafia să nu fie sub control, să fie sub pământ. Eu nu glumesc când spun că voi umple pușcăriile cu ei și numai eu am autoritatea morală să spun și să fac asta„, a declarat Vadim Tudor.