2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:35
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. MAI: Două dosare penale, în primele patru ore de la deschiderea urnelor

spot_img

Un bărbat de 35 de ani din Bacău s-a ales cu dosar penal după ce și-a fotografiat buletinul de vot, în cabină, iar în Gorj un bărbat de 58 de ani a bătut un bătrân în apropierea secției de votare

amenda politie

Nu mai puțin de șase sesizări privind incidente la urne au fost înregistrate, de la ora 7.00 până la ora 11.00, la nivel național, două dosare penale fiind întocmite, în același interval, de polițiști, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

De la deschiderea secțiilor de votare, în întreaga țară au fost înregistrate 6 sesizări privind diverse incidente, însă vă asigurăm că toate semnalările pe care le vom primi astăzi (duminică – n.r.) vor fi verificate punctual indiferent de modalitatea prin care acestea vor fi aduse la cunoștința autorităților.

Până la acest moment, a fost deschis un dosar penal în județul Bacău unde un bărbat de 35 de ani și-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare, situația fiind sesizată poliției de către membrii comisiei de votare. Infracțiunea este de violare a confidențialității votului, așa cum este prevăzută și pedepsită de art. 389 din Codul Penal.

Un alt dosar penal a fost întocmit în județul Gorj pentru un bărbat de 58 de ani care a agresat fizic și verbal un bătrân în apropierea secției de votare.

Prima sancțiune contravențională a fost aplicată de către polițiștii din Călărași care au amendat cu 1.500 de lei un cetățean pentru continuarea propagandei electorale. Într-un sat din jud. Bistrița – Năsăud, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că mai mulți localnici au găsit în fața caselor pungi cu alimente. În prezent, se fac verificări pentru a se stabili dacă se întrunesc elemente constitutive ale unei infracțiuni.

Pe parcursul zilei, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie pentru a gestiona orice situație care ar putea perturba ordinea și siguranța publică necesare desfășurării procesului electoral. Pe lângă soluționarea sesizărilor privind posibile incidente electorale, asigurarea măsurilor de ordine publică la nivel național și paza secțiilor de votare, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura și paza urnei speciale.

Potrivit prevederilor legale, urna specială este transportată de o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, angajații ministerului nostru asigurând doar măsurile de protecție. Vă reamintesc faptul că prin intermediul urnei speciale votează persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate. Tot prin intermediul urnei speciale votează și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele față de care s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

Inspectoratul General al Poliţiei Române asigură măsurile necesare pentru a permite persoanelor aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităților de poliție să-și exercite dreptul de vot. Precizez că au depus cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale 1.018 persoane din centrele de reținere și arest preventiv. Directorii locurilor de deținere vor lua măsuri ca în spațiul amenajat pentru votare să fie asigurate dotări minime prin care să fie garantat secretul votului.

În contextul măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Interne în sprijinul cetățenilor care vor să meargă la vot, dar nu dețin acte de identitate valabile, serviciile de evidență a persoanelor din întreaga țară și-au modificat programul de lucru și inclusiv astăzi, se pot obține documente de identitate până la ora 21.00. Serviciile de evidență a persoanelor au eliberat acte de identitate și în cursul zilei de ieri, când, la nivel național peste 16.000 de cetățeni și-au obținut documentele de identitate.

În conformitate cu Planul general de măsuri aprobat de către domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea, în ultimele două săptămâni, angajații serviciilor de evidenţă a persoanelor s-au deplasat cu staţia mobilă în localităţile izolate sau aflate la distanţe mari faţă de birourile de evidență. Au fost organizate aproape 300 de astfel de acțiuni, fiind eliberate acte de identitate pentru 1.346 de persoane cu drept de vot.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne