Riscul de a muri de cancer diferă substanțial între țările din Uniunea Europeană, iar în 17 țări europene, inclusiv România, decesele prin cancer au ajuns să fie mai multe decât cele prin boli cardiovasculare.
European Cancer Patient Coaliton, care reunește 365 de organizații din 14 țări, a lansat la European Cancer Congress 2015, organizat la Viena între 25 si 29 septembrie, un plan de măsuri care vor fi prezentate și Comisiei, și Parlamentului European pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer în țările UE.
Potrivit datelor prezentate la reuniune, România are cel mai mare număr de decese prin cancer de col uterin dintre țările UE, rata mortalității fiind de 14,2% față de media europeană de 3,7%. “Este oare acceptabil ca Elsa din Suedia să aibă 86% șanse de supraviețuire după tratamentul pentru cancer la sân, în timp ce în Lituania, o altă Elza să aibă șanse de supraviețuire de doar 66%?”, a spus prof. Mark Lawler, de la European Cancer Concord.
Documentul lansat face o analiză a situației actuale din toate țările UE, de la diagnosticare la recuperarea după tratament, și propune măsuri pentru fiecare caz în parte. Prevenția este o parte importantă în îmbunătățirea șanselor de supraviețuire.
„Nivelul ridicat al mortalității prin cancer cervical din România este o consecință directă a unui program de screening fragmentat, iar răspunsul factorului politic la finanțarea accesului la servicii de screening potrivite este critic”, este de părere Francesco de Lorenza, președintele European Cancer Patient Coalition (ECPC).
Soluțiile propuse în document includ facilitarea accesului la radioterapie pentru toți bolnavii care au nevoie de ea (în România, doar 20% din cei care au nevoie au acces la radioterapie), furnizarea de operații oncologice în spitale, cu medici pregătiți să le facă și un acces mai bun la medicamente eficiente.
1,7 milioane de decese în fiecare an
În 2012, în Europa au fost peste 3,75 milioane de cazuri noi de cancer și s-au înregistrat 1,75 milioane de decese, ceea ce înseamnă că un european moare de cancer la fiecare 20 de secunde.
„Sub presiunea creșterii speranței de viață, estimăm că până în 2050 vom avea proporții epidemice ale cancerului, la fiecare 5 secunde un cetățean european riscând să moară. Nu mai putem tolera diferențele în ceea ce privește supraviețuirea între țările Uniunii Europene. Este timpul să acționăm acum”,a pus prof. Mark Lawer. Costurile cu tratarea bolnavilor diferă dramatic. În timp ce media europeană este de 102 euro pentru fiecare pacient, în Luxemburg se cheltuiesc 184 de euro de pacient, în timp ce în Bulgaria, doar 16 euro.
Geta Roman