4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:30
No menu items!

Previziuni 2014: Creșterea mai scăzută a PIB-ului, redresarea puterii de cumpărare, a consumului și a importurilor

spot_img

bani bugetari

În 2014 este anticipată o creștere a PIB-ului de 2,6%, sub cea de 3,5% din 2013, în special pe fondul producției mai slabe în agricultură și a decelerării creșterii exporturilor, datorită efectului de bază determinat de saltul de anul trecut. Pe de altă parte, vom asista la o creștere a importurilor, pe măsură ce se vor redresa consumul și investițiile. Acestea sunt principalele previziuni ale Garanti Bank, din cel mai recent Raport Macronomic Trimestrial, aferent primului trimestru din 2014.

În prezent, o serie de sectoare prezintă indici favorabili privind evoluția întregii economii. Spre exemplu, se estimează redresarea segmentului construcțiilor, care beneficiază și de creșterea absorbției fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură. Comerțul este un alt sector care ar trebui să aducă o contribuție pozitivă în 2014.

Consumul privat arată primele semnale de îmbunătățire, pe măsură ce puterea de cumpărare crește, datorită inflației scăzute și a finanțării mai ieftine în monedă locală.

“Indicele încrederii în economia românească (ESI – Economic Sentiment Indicator) a urcat în luna februarie a acestui an cu 3 puncte, atingând 97.7, cel mai mare nivel din mai 2012, urmând de altfel trendul pozitiv european. Deși rata anuală a inflației a atins în februarie 2014 un minim istoric de 1,1%, estimăm că aceasta va crește în a doua jumătate a anului până la 3,5 – 3,8%. Majorarea semnificativă a prețurilor din 2014 va fi cauzată de indexarea accizelor cu 4,77% începând din ianuarie și de creșterea accizelor la carburanți începând cu aprilie (cu o creștere de 18% a accizelor și preț final mai mare cu 5,5%). Alți factori care ar putea influența semnificativ dinamica inflației sunt evoluția prețurilor la produsele alimentare din a doua jumătate a anului (în strânsă legătură cu recolta) și posibila creștere a prețurilor energiei electrice, pe fondul disputei privind schema de sprijin a proiectelor de energie verde”

Rozalia Pal, Economist-Şef Garanti Bank

Specialiștii Garanti Bank sunt optimiști în ceea ce privește relansarea investițiilor publice și private. Pe parcursul anului 2013, investițiile străine directe (ISD) au urcat la valoarea de 2,7 miliarde euro (o creștere cu 27% față de anul anterior), în timp ce în ianuarie 2014 s-au investit 244 milioane euro, o creștere de 8% față de anul trecut. În 2014, se estimează o valoare a ISD de 3 miliarde euro (2% din PIB).

Anul acesta, cea mai mare provocare rămâne rambursarea împrumutului de 4,7 miliarde euro contractat de la Fondul Monetar Internațional (FMI). Având însă în vedere că anul trecut s-a rambursat o tranșă cu o valoare similară, nu ar trebui să apară nicio problemă în această privință.

În ceea ce privește sectorul bancar românesc, se așteaptă în continuare un nivel de lichiditate sporit pe piața interbancară, datorită relaxării politice monetare, iar dobânzile bancare ar trebui să se mențină sub dobânda cheie.

Economiștii mai estimează că Banca Națională a României va păstra dobânda cheie la nivelul actual de 3,5% până la sfârșitul anului și că ratele dobânzilor în moneda locala practicate de bănci nu se vor modifica semnificativ pe parcursul anului în curs. Rămâne însă posibilă încă o reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii.

În plus, luând în considerare un raport credite-depozite apropiat de 1, reducerea gradului de îndatorare ar trebui să se tempereze și estimăm un trend ascendent al  creditării. Condițiile favorabile de finanțare în moneda locală ar trebui să susțină această redresare.

În Raportul Macroeconomic citat, Garanti Bank estimează și evoluția cursului de schimb EUR/RON, care ar trebui să se stabilizeze la 4,5 în prima parte a anului și să se deprecieze spre 4,55 (+1%) în a doua jumătate, în special din cauza mișcărilor de capital străin pe termen scurt determinate de evenimentele internaționale.

C.C.