Produsul Intern al României va crește cu 2,6% în 2024, în ușoară accelerare față de ritmul de anul trecut, când s-a înregistrat un plus de 2,1% an/an, potrivit unui raport publicat vineri de grupul bancar Erste. Prognoza pentru 2025 este de 3,9%.
Bugetul de stat pe 2024 este construit pe o creştere economică de 3,4%.
Principalele concluzii ale Erste Group:
- Consumul privat a salvat creșterea PIB-ului în primul trimestru. Economia iese din perioada de slăbiciune.
- Consumul privat ar trebui să fie susținut de efectele întârziate ale creșterilor robuste ale salariilor reale, de creșterea programată a pensiilor publice în toamnă și de cheltuielile guvernamentale pe fondul răcirii inflației și al creșterii salariului minim în iulie.
- Investițiile ar trebui să continue să susțină creșterea, deși într-un ritm mai lent în raport cu 2023, datorită intrărilor de fonduri UE. Intrările de fonduri UE, atât din cadrul financiar multianual, cât și din noua generație a UE, ar putea să se situeze la aproximativ 2 % din PIB în 2024, față de 3,3 % din PIB în 2023.
- BCE și-a revizuit în sus perspectivele de creștere a PIB-ului zonei euro la 0,9% în 2024, de la 0,6pp prognozat în martie. Perspectivele mai bune pentru cererea externă ar trebui să susțină, de asemenea, economia locală.
- PIB-ul real a crescut cu 0,4% trimestru/trimestru. În termeni anuali, economia locală a crescut cu 0,1% an/an, confirmând estimarea flash publicată la jumătatea lunii mai. Menținem neschimbată prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2024 și 2025 la 2,6% și, respectiv, 3,9% an/an.
- Pe partea de cerere, principalul motor a fost consumul gospodăriilor, adăugând +2,6pp la creșterea PIB-ului de 0,1% an/an, urmat de formarea brută de capital fix cu o contribuție pozitivă de +1,3pp. Pe de altă parte, exporturile nete și stocurile au avut o contribuție negativă importantă în primul trimestru și au sustras -2,6pp și, respectiv, -1,6pp pentru creșterea anuală din T124.
- Indicele producției totale a pieței românești a confirmat faptul că activitatea de afaceri a slăbit aproape peste tot în primul trimestru al acestui an și a avut o performanță sub media sa pe termen lung.
- Economia locală ar trebui să își recapete un oarecare impuls în al doilea trimestru al acestui an. Vânzările cu amănuntul au avut o evoluție bună în aprilie (0,8% m/m și 9,5% an/an) datorită unei creșteri de două cifre la jumătatea perioadei în ceea ce privește cifra de afaceri a articolelor nealimentare.
- Vânzările cu amănuntul vor continua să se extindă în T2, în parte datorită sărbătorilor de Paște, creșterii puternice a salariilor reale și creditelor de consum.
Institutul Naţional de Statistică a revizuit în jos creşterea economică din primele trei luni ale acestui an, la 0,4%, de la 0,5% cât estima anterior. Faţă de acelaşi trimestru din 2023, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 0,1%.