4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:54
No menu items!

Preţurile petrolului, la cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni

spot_img

Preţurile petrolului au atins luni minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 1,09 dolari, sau cu 1,3%, până la 85,06 dolari pe baril. Minimul sesiunii a fost de 84,51 dolari, cel mai redus nivel atins din 14 ianuarie, scrie News.ro.

Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 90 de cenţi, sau cu 1,1%, iar minimul sesiunii a fost de 77,21 dolari, cel mai redus nivel atins din 6 ianuarie.

Ambele contracte au crescut la începutul sesiunii, după un declin de aproximativ 5% consemnat vineri.

Indicele dolarului a atins un maxim al ultimelor două decenii faţă de un coş de şase valute, presând cererea de petrol, care este cotat în moneda americană.

Impactul unui dolar puternic asupra preţului petrolului este cel mai pronunţat din mai bine de un an, arată datele Refinitiv Eikon.

”Este greu pentru oricine să se aştepte că petrolul se va recupera în urma unui dolar atât de scump”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho.

Perturbarea provocată de războiul Rusia-Ucraina a lovit şi piaţa petrolului, sancţiunile Uniunii Europene care interzic ţiţeiul rusesc urmând să intre în vigoare în decembrie, împreună cu un plan al ţărilor G7 de a introduce un plafon al preţului petrolului rusesc.

Creşterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale din numeroase ţări consumatoare de petrol au provocat temeri cu privire la o încetinire economică care ar putea comprima cererea de petrol.

”În vreme ce tot mai multe bănci centrale sunt forţate să ia măsuri extraordinare, indiferent de costul pentru economie, cererea va avea un impact care ar putea ajuta la reechilibrarea pieţei petroliere”, a declarat Craig Erlam, analist senior de piaţă la Oanda din Londra.

Atenţia analiştilor şi investitorilor se îndreaptă spre ceea ce vor face Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, când se vor reuni pe 5 octombrie, după ce la întâlnirea lor anterioară au convenit să reducă modest producţia.

                                                                                                                    Adina Silav