7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:49
No menu items!

Prețul gazului în Europa a crescut cu 41%, după ce Rusia a atacat Ucraina

spot_img

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut, joi, cu 41%, după ce forţele ruseşti au atacat Ucraina, iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg.

Numai în ultimele ore, creșterea prețului la gaze naturale a fost de 30%.

Astfel, prețul gazului pe piața europeană a crescut de la 1.000 de dolari pe mia de metri cubi, ieri, la peste 1.400 de dolari, astăzi.

Prețul petrolului a ajuns la 103 dolari pe baril

Petrolul a depășit, joi, pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014 încoace, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, provocând îngrijorări că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea cu energie la nivel mondial, scrie Reuters.

Țițeiul Brent a atins un maxim de 101,34 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor din Asia, cel mai înalt nivel din septembrie 2014, și era la 101,20 dolari pe baril la 04:23 GMT, în creștere cu 4,36 dolari, sau 4,5%.

Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,22 dolari, sau 4,6%, la 96,32 dolari pe baril, după ce a urcat până la 96,51 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din august 2014.

Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume, care vinde în principal țiței către rafinăriile europene, și este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa, asigurând aproximativ 35% din aprovizionarea acesteia.

Preţul aurului a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an

Joi dimineaţă, și preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, până la 1.949,03 dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2021, conform Agerpres.

În paralel, au existat creşteri semnificative în rândul metalelor industriale, cotaţia la nichel atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce preţul aluminiului a atins un nou maxim istoric. Există îngrijorarea că o agravare a crizei va perturba livrările de metale într-un moment în care stocurile globale sunt la un nivel redus. Exporturile Rusiei sunt echivalente cu 5,3% din producţia mondială de nichel şi aproximativ 4,2% în rândul aluminiului.

                                                                                                                  Adina Silav