Primăria Municipiului București (PMB) a oferit lămuriri, vineri, cu privire la modificarea prețului gigacaloriei și a precizat că această măsură nu îi va afecta pe consumatorii casnici.
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) va dezbate, în ședința din 30 august, un proiect de hotărâre privind avizarea de principiu a majorării cu peste 30% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice practicat de RADET, se arată în comunicatul remis AGERPRES de PMB.
Primăria Capitalei precizează că bucureștenii nu vor plăti mai mult pentru apa caldă și căldură — creșterea de preț va fi suportată de PMB sau prin scăderea cotei de TVA la 5%, conform modificării Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006.
Actualizarea prețului la gigacalorie este imperios necesară, fiind impusă de mai mulți factori, printre care modificarea prețurilor de cumpărare la materiile prime și materiale, aplicarea prețurilor diferențiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorări ale prețurilor la electricitate, apă sau combustibili, se mai arată în comunicat.
Potrivit PMB, tariful pentru transportul și distribuția agentului termic nu a mai fost actualizat din 2011, ceea ce a avut drept consecință pierderi economice ale regiei, care au crescut de la an la an, și care au dus la îngreunarea situației sale.
În 2017, au fost dispuse o serie de măsuri pentru redresarea economică a RADET și aducerea regiei într-o situație stabilă bazată pe principii comerciale normale unei economii de piață, susține Primăria Capitalei.
PMB menționează că, potrivit informațiilor postate pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) în documentul denumit „Date privind situația serviciilor publice de alimentare cu energie termică la data de 31.12.2016”, prețul pe gigacalorie plătit de bucureșteni este cel mai mic din țară.
Olimpia Diaconiuc